Guvernul chinez nu va permite discuții despre protestele din Hong Kong la summit-ul G20

40
2 minute de lectură

Un oficial de rang înalt din Ministerul de Externe chinez a declarat că Beijingul nu “va permite” să se aducă în discuție protestele din Hong Kong la summit-ul G20 de la Osaka, care va începe joi, potrivit CNN.

Un asistent din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Zhang Jun, a susținut, luni, o conferinta de presa în cadrul căreia a spus că, de obicei, la summit-ul G20 se discută probleme economice și comerciale globale și că nu s-ar concentra asupra protestelor din Hong Kong.

“Nu vom permite ca problemele din Hong Kong să fie discutate la summit-ul G20”, a susținut Zhang. “Afacerile legate de Hong Kong sunt afaceri domestice ale Chinei, nici o fortă straină nu are dreptul de a interfera în acestea”.

Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a anuntat oficial duminică faptul că președintele chinez, Xi Jinping, va fi prezent la summit-ul G20 de la Osaka între 27 și 29 iunie. Aceasta va fi prima lui vizită în Japonia a liderului chinez de când se află în funcție.

În timpul vizitei sale, Xi Jinping este probabil să se întâlnească cu Donald Trump pentru a purta discuții în legatură cu reînceperea negocierilor comerciale dintre China și SUA.

Sute de mii de oameni au ieșit pe strazile din Hong Kong în ultimele două săptămâni pentru a protesta împotriva proiectelor de lege propuse de guvern, care ar putea duce la extrădarea multor activisti și disidenți către China continentală.

Organizatorii demonstrațiilor au spus că un protest uriaș din data de 16 iunie ar fi atras aproape două milioane de oameni sau aproximativ un sfert din populația orasului.

Refuzul Beijingului de a discuta despre problemele din Hong Kong nu este un lucru neobișnuit. Guvernul chinez interzice, în mod regulat, încercările de a aduce în discuție problemele domestice la forumurile globale.

Un alt protest este planificat miercuri, pe 26 iunie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele