Guvernul PNL a modificat „amnistia fiscală“ pentru companii

121
3 minute de lectură

Guvernul a modificat „amnistia fiscală“ care prevedea măsuri de restructurare a debitorilor cu datorii de peste 1 milion de lei, conform publicației Ziarul Financiar, citată de Mediafax.

Companiile mai pot depune notificările la ANAF în perioada 1 februarie-31 martie, iar planurile de restructurare pot fi depuse până pe 31 iulie. Pragul de 1 milion de lei a fost eliminat, iar toate companiile pot aplica pentru restructurarea datoriilor.

Adrian Vascu, managing partner al companiei de consultanţă Veridio, a declarat că modificările OG 6/2019 sunt în curs de publicare în Monitorul Oficial, fiind benefice pentru antreprenori, pentru că doar 20 de companii depuseseră planurile de restructurare până săptămâna trecută.

„Oamenii s-au blocat în planuri, a fost greu pentru companii să găsească resursele necesare care să le asigure plata la zi a obligațiilor bugetare și eventuala cotă de 5-10-15% de plată pentru a beneficia de reducerea datoriei. În plus, în perioada care a urmat termenului depunerii notificării inițiale au foarte multe zile libere. Guvernul a făcut un lucru bun, a lăsat oamenii să își termine planurile de restructurare și a eliminat acel prag de 1 mil. lei al datoriilor, astfel că toată lumea poate să depună notificare, atât cei cu datorii mai mari de 1 milion, cât și cei cu datorii mai mici“, a spus Vascu pentru Ziarul Financiar.

Amnistia fiscală vine în întâmpinarea companiilor aflate în impas financiar, care pot beneficia de restructurarea datoriilor bugetare principale și anularea accesoriilor aferente. El este de părere că prevederile OUG 6/2019 privind restructurarea datoriilor de peste 1 mil. lei acumulate de companii până la finalul anului 2018 pot conduce la rezultate pozitive atât pentru stat, cât şi pentru contribuabili.

„Şi statul are de câștigat aici, este win-win pentru toată lumea. Faptul că actualul guvern a prorogat o Ordonanță de guvern inițiată de cel anterior arată un interes pentru mediul de afaceri“, mai spune Adrian Vascu.

Numărul notificărilor depuse la ANAF privind intenția de a beneficia de facilitățile fiscale acordate de OUG 6/2019, care prevede măsuri de restructurare a debitorilor cu datorii mai mari de 1 mil. lei era de 293 pe 19 noiembrie 2019, conform datelor transmise Mediafax de către ANAF.

Ștergerea datoriilor companiilor este condiționată în esență de respectarea planurilor de restructurare depuse la ANAF. În iulie anul trecut, fostul ministru de finanțe, Eugen Teodorovici, spunea că de restructurarea fiscală ar putea beneficia 31 de companii de stat cu datorii totale de 1,7 mld. lei, 28 de companii cu capital mixt cu datorii de 917 mil. lei și peste 2.600 de companii private cu datorii de 21,5 mld. lei, precum și 30 de instituții publice cu datorii de aproape 130 mil. lei.

În aceste companii lucrează circa 250.000 de angajați, susținea Teodorovici.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele