Guvernul populist al Italiei visează la creștere economică

  Țara este, de fapt, în recesiune, iar coaliția se fisurează

  48
  Italian Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini holds a a press conference in the Lower House after the centre right won Sunday's regional elections in Abruzzo, Rome, Italy, Monday, Feb. 11, 2019. "Nothing changes for the government - no reshuffle, work continues," Salvini said. Marco Marsilio, a Senator for the rightwing Brothers of Italy (FdI) party, is the new governor of Abruzzo after the centre-right candidate won almost half of the vote in Sunday's elections in the central Italian region. (Angelo Carconi/ANSA via AP)
  4 minute de lectură

  Când îți pui o dorință la Cinci Stele

  Ediția tipărită | Europa – 7 februarie 2019 | ROMA


  PENTRU ITALIA, 2019 va fi bellissimo, a declarat, luna aceasta, prim-ministrul italian, Giuseppe Conte. Economia, a spus el, ar putea să crească cu până la 1,5%. Asta sună foarte bine, dat fiind că majoritatea Europei riscă să alunece în recesiune.

  De fapt, Italia este deja în recesiune. PIB-ul său a scăzut atât în trimestrul al treilea, cât și în trimestrul al patrulea al lui 2018 și puțini experți în prognoze sunt atât de sangvini ca premierul Conte. Banca Italiei se așteaptă ca economia să crească doar cu 0,6%, anul acesta. Prim-ministrul contează pe un buget expansionist. Dacă asta nu va reuși să revigoreze economia, cele două partide din coaliția populistă, Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga Nordului, naționalistă, vor avea probleme. Mulți se întreabă dacă mariajul lor năbădăios ar putea supraviețui dincolo de vara viitoare.

  Economia nu este singura lor problemă. Matteo Salvini, liderul Ligii și viceprim-ministru, ar putea fi judecat pentru răpire. Anul trecut, în conformitate cu poziția sa dură privind imigrația, el a împiedicat 177 de imigranți să coboare de pe un vas al gărzii de coastă care îi salvase pe Mediterana. Ei au stat baricadați pe navă timp de cinci zile, în portul Catania. Luna trecută, un tribunal a decis că Salvini ar trebui acuzat de deținerea lor ilegală, deși procurorii care au anchetat povestea au cerut să nu se înceapă urmărirea penală în acest caz.

  Punerea sub acuzare a unui parlamentar italian necesită aprobarea forului legislativ. Pentru a evita aceasta, Salvini are nevoie de voturile M5S. Dar M5S le-a spus mereu alegătorilor săi că mișcarea respinge istoria murdară a Italiei de obstrucționare politică a actului de justiție. Și partidul a sacrificat deja multe principii de când a ajuns la putere.

  Un alegător de seamă care a remarcat asta este Michele Riondino, un actor care a fost vedeta serialului polițist popular de televiziune Tânărul Montalbano. Riondino a votat M5S anul trecut pentru că ei au promis că vor închide o uzină siderurgică poluantă din orașul său natal, Taranto. Fabrica a rămas însă deschisă. Vedeta de televiziune a vorbit în numele multora atunci când, într-un interviu de săptămâna aceasta, a jurat că se va abține la alegerile viitoare.

  Alegerile regionale din Abruzzo de pe 10 februarie vor fi un test important pentru sentimentul public. Sondajele arată că M5S a scăzut în cota națională de voturi de la aproape o treime, la alegerile parlamentare din martie trecut, la aproximativ un sfert. Liga aproape că și-a dublat cota între timp, la peste 30%.

  Drept reacție, Luigi Di Maio, liderul M5S, a adoptat o poziție mai radicală. El împărtășește acum platformele cu Alessandro Di Battista, un polemist vocal, popular cu aripa de stânga a partidului. Săptămâna asta, când Italia a respins recunoașterea planificată a UE pentru Juan Guaidó, un lider al opoziției, ca președinte interimar al Venezuelei, a fost lucrarea lui M5S. (Prin contrast, Salvini îi denunță pe Nicolás Maduro, liderul stângist care a furat cele mai recente alegeri din Venezuela, ca pe un criminal.) Pe 5 februarie, Di Maio a zburat cu Di Battista la Paris, ca să se întâlnescă cu lideri ai mișcării de protest gilets jaunes. Dacă Emmanuel Macron, președintele francez, avea nevoie de un alt motiv ca să se înfurie pe M5S, acum îl are.

  M5S poate decide însă dacă vor bloca cererea de punere sub acuzare a lui Salvini în parlament. Dar ei vor dori ceva în schimb. Concesia evidentă ar fi acordul lui Salvini să amâne sau să renunțe la o legătură feroviară pe jumătate construită între Torino și orașul francez Lyon. Mișcarea s-a opus mereu acestui proiect, spunând că nu este necesar și că este dăunător pentru mediul înconjurător. Acum, semnalând cum se schimbă partidul, a început să folosească o retorică de naționalism populist pentru a ponegri ideea însăși a legării celor două țări una de cealaltă. Ministrul M5S al infrastructurii, Danilo Toninelli, a spus-o: „Cine are chef să meargă la Lyon?”.


  Acest articol a apărut în secțiunea Europa din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Dorință pusă la Cinci Stele”

  LĂSAȚI UN COMENTARIU

  Comentariul:
  Introduceți numele