Haita de lupi din politică și masculul Alfa

192
5 minute de lectură

Istoria masculului Alfa este cunoscută. El este cel atotputernic, cel care conduce și domină grupurile în care trăiește. Masculul Alfa este respectat și temut, atât timp cât este în puteri. În momentul în care începe să dea semne de slăbiciune, haita îl șicanează, pentru a-l testa, și îl atacă, pentru a-l detrona.

Din multe puncte de vedere, atacurile la adresa Băncii Naționale a României (BNR) seamănă cu atacurile haitei asupra masculului Alfa. Bătăliile cu BNR se dau pe mai multe fronturi. Primul este tehnic, prin care politicienii PSD-ALDE fac presiuni pentru ca dobânzile să scadă cu orice preț. Chiar și prin ordonanță de urgență. Acesta este unul dintre motivele pentru care inițiatorii ordonanței s-au gândit să lege taxa pe activele bancare de indicele ROBOR. O idee greșită, pentru că în felul acesta se limitează dreptul BNR de a-și exercita instrumentele de politică monetară. Adică, se încalcă independența băncii centrale.

Dialogul din parlament a scos în evidență un lucru esențial și anume că politicienii sunt mult prea superficiali atunci când se grăbesc să impună o taxă pe active legată de indicele ROBOR sau când cer agresiv schimbarea metodologiei de calcul a dobânzii interbancare. Guvernatorul Isărescu le-a explicat senatorilor ceea ce nu vor să audă și anume că nivelul dobânzii nu depinde doar de politica monetară, ci și de scăderea inflației, și de reducerea deficitelor bugetare și de cont curent, și de balanță comercială. Așadar, nivelul dobânzii este într-o relație directă cu politicile publice derulate de guvern, care pot duce la creșterea inflației și care nu oferă soluții optime pentru reducerea deficitelor bugetare și de cont curent. Deci, dobânzile, inclusiv ROBOR, depind direct de calitatea deciziilor luate de guvern.

Al doilea front de asalt este la adresa independenței băncii centrale. Miza, în acest sens, este foarte mare, pentru că presiunile asupra BNR pot produce prejudicii majore economiei românești și cetățenilor. Cel mai bun exemplu, în acest sens, este chiar felul în care acțiunile bancare cotate la Bursa de Valori de la București sau la Viena au avut salturi majore, în sus și în jos, ca urmare a trei declarații date în ultimele două luni de consilierul Vâlcov.

Independența BNR este importantă pentru că instituția care reglementează și supraveghează sistemul bancar are o altă abordare și o altă menire, în comparație cu guvernul sau cu politicienii. Mai concret, BNR are misiunea ingrată de a anunța sfârșitul petrecerii, un moment trist și de neînțeles pentru politicieni. Politicienii sunt „miopi”, ei văd numai pe termen scurt. BNR, prin vocație și instrumentele financiare utilizate, proiectează politici pe termen mediu.În fine, al treilea front de asalt, poate cel mai important pentru politicienii PSD-ALDE, este cel al schimbării actualului guvernator sau chiar a întregului Consiliu de administrație. Dar ținta principală este masculul Alfa, dacă este permisă comparația cu Mugur Isărescu. Haita de lupi din politică a trecut la atac. Hărțuiește, creează ambuscade și apelează la cele mai murdare mijloace. Un singur exemplu: consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat la o emisiune de televiziune că și el, și Isărescu au probleme vechi, care nu le-ar permite să candideze la un mandat în fruntea BNR.

Previzibil, peste câteva zile, în cadrul dezbaterilor din parlament, senatorul Daniel Zamfir a pus pe masă și așa-zisele probleme pe care le-ar avea Mugur Isărescu: pensia pe care o încasează alături de salariu, vinurile produse de familia Isărescu și o foarte cețoasă temă a Fondului Național de Investiții – FNI – care ar fi cumpărat titluri de stat în valoare de un miliard de dolari, în anul 1999. Totul pare o încercare de a lipi imaginea guvernatorului BNR de FNI, pentru că, rațional vorbind, suma de un miliard de dolari este de domeniul imposibilului, iar verificarea celor care cumpărau titluri de stat nu era în niciun caz atributul premierului. De exemplu, este ca și cum mâine ar întreba-o cineva pe Viorica Dăncilă de ce a permis ca George Soros să cumpere titluri de stat românești.

În logica economică, așa-zisele probleme ale guvernatorului BNR nu există sau au mai fost explicate. Dar haita a început să-l atace pe masculul Alfa. Îi testează rezistența, îi întinde capcane și vrea să vadă cât de vigilent este.

Mugur Isărescu are experiență din bătăliile duse de-a lungul anilor. Cicatricele îi sunt la vedere, reflexele poate i s-au mai tocit, dar experiența victoriilor îi conferă o aură de neînvins. Haita de lupi politici se teme mult mai tare de masculul Alfa decât este timorat acesta de gașca agresivă. Singura schimbare surprinzătoare este cadrul în care se dau bătăliile. În anii trecuți, luptele se duceau în zone întunecate, în mijlocul codrului, departe de ochii lumii. Acum, pentru prima dată în 30 de ani, haita atacă ziua în amiaza mare, la vedere, la televiziuni și în parlament, în lumina reflectoarelor. Haita știe că, pentru a fi eficiente, atacurile la masculul Alfa trebuie să lucreze și la dărâmarea imaginii.

Uneori, am putea spune că privim luptele ca într-un film. Iar în scena finală, masculul Alfa îi doboară unul câte unul pe atacatorii din haită. Luptă rănit, obosit, dar cu ultimele forțe respinge încă o dată haita. Aceasta este varianta happy-end. Filmul se termină cu victoria masculului Alfa. Vom vedea dacă și în viață finalul va fi fericit, adică atacurile la BNR vor eșua. Vom vedea în acest an. Doar puțintică răbdare.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele