Home România Justiție Asistența judiciară din oficiu, în pericol

Asistența judiciară din oficiu, în pericol

0
Asistența judiciară din oficiu, în pericol
5 minute de lectură

După protestul magistraților, a venit rândul avocaților să o facă. De astă dată, din rațiuni financiare și, dacă e să-l credem pe șeful asociației profesionale a avocaților, Gheorghe Florea, din rațiuni de supraviețuire pentru acei avocați care trăiesc doar din acordarea asistenței judiciare din oficiu. Avocații din București și din 14 județe au protestat luni față de nivelul financiar, dar și față de modalitatea în care sunt stabilite onorariile pentru asistența judiciară din oficiu. Ei au purtat banderole albe și au avertizat că vor continua protestele, care pot ajunge până la refuzul de a mai presta din oficiu, până la soluționarea revendicărilor.

Pentru început, avocații au decis să asigure asistența judiciară din oficiu doar pentru cauzele penale care privesc măsurile preventive din perioada 25 februarie – 10 martie și să nu asigure asistență judiciară câte 30 de minute în fiecare zi, timp de o săptămână. Refuzul ar putea fi extins pe termen nelimitat, până când le vor fi soluționate cerințele care încep cu solicitarea de modificare a unui protocol vechi din 2015, dovedit inactual. Modificarea acestui protocol este refuzată de Ministerul Justiției, iar ministrul Tudorel Toader critică cerințele avocaților. Toader a minimalizat cerințele avocaților, pune protestele pe seama campaniei de alegeri din barourile locale și spune că problema nu e la minister.

Cerințele avocaților

Avocații care fac asistență judiciară din oficiu cer să le fie majorate onorariile în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, pentru serviciile de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru cele care privesc accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperare judiciară internaţională în materie penală. Ei mai cer reglementarea prin protocol a onorariilor și remuneraţiilor cuvenite curatorilor și eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.  Avocații au cerut întâlniri cu membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat, cu cei ai Comisiei juridice și cu șefii Comisiilor de buget din cele două Camere ale Parlamentului, precum și cu reprezentanți ai Ministerelor Justiției, Finanţelor Publice, Parchetului General și CSM.

Pentru avocați, lucrurile sunt simple și soluțiile ar trebui să fie pe măsură: onorariile sunt stabilite în baza unui protocol din iunie 2015, timp în care nivelul de trai din 2019 impune cu totul alt nivel financiar. Ei dau exemplul magistraților, pentru care puterea a găsit resurse de a le mări salariile, timp în care pentru asistența judiciară din oficiu, aceeași putere social-democrată nu găsește resurse.  

Cererea lor s-a lovit de refuzul Ministerului Justiției de a renegocia protocolul vechi de patru ani.

„Am fost acuzaţi pe nedrept că recurgem la asemenea formă de protest pentru că este an electoral. Informez opinia publică de faptul că barourile care au iniţiat acest demers nu au alegeri anul acesta. Este orice, numai an electoral nu. Am putea să luăm exemplul Baroului Iaşi, în care decanul este la al doilea mandat, deci nu va mai candida şi nu face demers electoral, ci se poartă firesc susţinând demersul colegilor”, spune Mihnea Stoica, prodecanul Baroului București.

El spune că protocolul din 2015, care viza onorariile avocaților, are „omisiuni” care trebuie completate și actualizate, „care să cuprindă toate prestațiile”.  Inevitabil, avocații din oficiu, al cărui client este statul, cer același tratament acordat magistraților: „Care era salariul unui magistrat în 2015 şi care este salariul unui magistrat în 2019? Exact în aceeaşi măsură dorim, nu în altă măsură”, a declarat Șerban Lovin, decanul Baroului Ilfov.

Ministrul Toader se spală pe mâini. Avocatul Toader riscă sancțiuni

În răspunsul Ministerului Justiției față de solicitările avocaților, Tudorel Toader neagă orice răspundere și dă vina pe instanțele de judecată care alocă fondurile pentru asistența din oficiu. În același context, el a sugerat și că, de fapt, cererile avocaților ar fi instrumentate electoral de cei care conduc barourile.

Afirmațiile sale au stârnit furia șefului Baroului Iași, Marius Striblea, care le consideră veritabile „afronturi aduse avocaturii românești” și a anunțat că, în calitatea sa de decan al Baroului Iași, evaluează „oportunitatea discutării în Consiliul baroului a sesizării Comisiei de disciplină”.

Striblea spune că Tudorel Toader „face grave confuzii în materia apărării din oficiu” și în cadrul cercetării disciplinare va verifica           „dacă aceste confuzii au fost datorate unor ieșiri emoționale de moment sau reflectă o carență în pregătirea domniei sale, ceea ce ar afecta grav calitatea unei eventuale prestații în cadrul profesiei de avocat”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here