Guvernul renunță la alegerea în mod indirect a președinților de consilii județene

24
2 minute de lectură
Sursa: gov.ro

Guvernul a renunțat la inițiativa privind alegerea președinților de consilii județene de către ceilalți membrii ai consiliului județean. „Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”, a precizat ministrul de Justiție.

„Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”, a spus ministrul de Justiție, Cătălin Predoiu, potrivit Mediafax.

El a mai spus că soluția este în Parlament.

„Într-adevăr deși soluția politică este corectă și eu salut efortul colegului nostru, din păcate din punct de vedere constituțional avem o problemă și o vulneabilitate de netrecut în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a președinților de consilii județene, într-o manieră indirectă, reprezintă o schimbare față de situația anterioară, ceea ce ar intra în contradicție cu prevederile și precizările Curții Constituționale 682/2012. Această Curte Constituțională impune păstrarea sistemelor de vot într-o perioadă de un an de zile înainte de alegeri neschimbate. Deci această schimabre nu se încadrează în termenul de un an de zile”, a precizat ministrul Justiției Cătălin Predoiu, marți, în ședința de Guvern.

Cătălin Predoiu a precizat că schimbarea modului de alegere a președinților de consilii județene nu poate fi făcută de Guvern.

„Soluția este în Parlament domnule prim-ministru prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, din păcate oprite printr-o decizie a fostei majorități PSD la nivelul acelei comisii speciale de elebaorare a codului electoral. Dacă Parlamentul adoptă și prevede anumite reguli care să amenajeze ceste prescripții ale CCR, e voința Parlamentului. Nu e în voința Guvernului acest lucru”, a mai adăugat Predoiu.

Ordonanța pentru alegerea președinților de consilii județene în mod indirect, de către consilierii județeni se afla în dezbatere publică.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele