Hackerii nord-coreeni vizează instituțiile financiare din întreaga lume

20
3 minute de lectură

Un grup de hackeri din Coreea de Nord vizează instituții financiare, precum și „infrastructuri de importanță critică“, se arată într-un raport dat publicității de firma de securitate IT McAffee.

Potrivit raportului, hackeri din Coreea de Nord au încercat să infiltreze aproape 80 de companii din domenii importante precum cel financiar, al telecomunicațiilor, energiei și apărării din toată lumea. Mai multe guverne ar fi fost de asemenea vizate, informează CNN.

Acțiunile hackerilor au continuat inclusiv pe parcursul summitului dintre președintele american, Donald Trump, și liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

Phenianul este suspectat că operează cele mai sofisticate celule de hackeri din lume, în pofida faptului că autoritățile nord-coreene au negat ferm aceste informații.

McAffee a precizat că a intrat în parteneriat cu „o entitate guvernamentală“ în această investigație, refuzând să precizeze cu ce guvern colaborează.

Potrivit companiei, operațiunile prezintă „numeroase similitudini tehnice“ cu Grupul Lazarus, alcătuit din hackeri nord-coreeni și suspectat că s-ar afla în spatele mai multor atacuri cibernetice asupra unor instituții financiare din întreaga lume.

„McAffee are datoria de a raporta similitudinile tehnice dintre atacuri și de a oferi clienților săi informațiile necesare pentru a se putea apăra de actualele și viitoarele atacuri“, a spus Raj Samani, șeful echipei de cercetare de la McAffee.

În ultimii ani, Coreea de Nord a devenit o amenințare cibernetică majoră, însă, în timp ce hackerii din alte țări se concentrează pe colectarea de informații, hackerii nord-coreeni își concentrează atenția pe obținerea de fonduri, a explicat asistentul procurorului general pentru securitate națională din cadrul Departamentului de Justiție, John Demers. „Vorbim de furt bancar. Este preocuparea principală a hackerilor nord-coreeni“, a spus oficialul.

Săptămâna trecută, mai mulți oficiali de la Washington estimau că Guvernul de la Phenian și-a sporit atacurile cibernetice asupra unor instituții financiare în încercarea disperată de a obține lichidități, în contextul sancțiunilor internaționale ce au afectat profund economia țării.

Întâlnirea de săptămâna trecută din capitala Vietnamului, Hanoi, între președintele Trump și liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a întrerupt fără semnarea unui acord, părțile neputând să se pună de acord asupra detaliilor planului de eliminare treptată a sancțiunilor în schimbul renunțării la programul nuclear militar nord-coreean.

Trump a explicat, într-o conferință de presă, că liderul de la Phenian i-ar fi cerut eliminarea tuturor sancțiunilor, însă ministrul de Externe nord-coreean, Ri Yong, l-a contrazis pe președintele american, spunând că Phenianul a cerut doar eliminarea acelor sancțiuni care „afectează economia și bunăstarea poporului“.

„Au nevoie de bani, iar acesta este un mod relativ simplu de a-i obține“, a spus John Demers.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele