Hamburg, orașul de pe Elba

75
4 minute de lectură

Hamburg, un oraș extrem de modern și încântător, al doilea mare oraș al Germaniei, oferă artă și divertisment, o mare varietate de hoteluri și restaurante luxoase, magazine pentru toate gusturile, precum și o viață de noapte interesantă, dar mai presus de toate o mulțime de repere istorice.

Toți cei care au vizitat Hamburgul au fost entuziasmați de flerul său elegant și de farmecul său maritim. Aici, în Hamburg, tradiția și viața modernă se amestecă pentru a crea o atmosferă aparte. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, centrul orașului s-a dezvoltat pe segmentul serviciilor, dând naștere orașului modern. 

De curând, orașul a câștigat un nou punct de reper cultural și urban cu Elbphilharmonie din HafenCity, un loc pentru muzică clasică și muzica secolului XXI. Proiectat de arhitecții elvețieni Herzog și de Meuron, Elbphilharmonie este construit într-o locație istorică, oferind una dintre cele mai mari și mai performante săli de concerte din lume. 

Primăria orașului Hamburg, construită între 1886 și 1897, este un alt obiectiv cu o arhitectură impresionantă care domină centrul orașului. Clădirea magnifică găzduiește senatul și parlamentul orașului și este vizibilă datorită fațadei decorate elaborat, flancată de nu mai puțin de 20 de statui reprezentând diverși împărați. 

Hamburg are numeroase biserici mari, dar reprezentativă este biserica Sf. Mihail, de pe a cărei platformă de 106 metri înălțime se poate admira o priveliște fabuloasă asupra orașului, portului și peisajului înconjurător, ce nu trebuie ratată!

Reeperbahn, numit și „Kiez”, este și rămâne cel de-al treilea district de divertisment din Hamburg, cunoscut pentru teatrul Operettenhaus, pentru numeroasele baruri și cluburi de noapte ce sunt o adevărată cultură pentru tineri și pentru doritorii de petrecere, indiferent de vârstă. 

O atracție pentru cele mai bune suveniruri retro sau vintage, piața Flohschanze se află în cartierul Schanzenviertel și are o vedere excelentă asupra stadionului de fotbal FC St. Pauli, având o gamă largă de oferte, de la corpurile de iluminat de la jumătatea secolului până la biciclete, haine și mobilier. 

Fiind cel mai vechi parc amenajat în Hamburg, este un loc deosebit de popular pentru picnicurile de vară, dar și un loc frumos pe tot parcursul anului. Inițial, aici a fost domiciliul unui comerciant bogat din Hamburg, însă acum Casa Jenisch este un muzeu specializat în arta și cultura germană din nord, în special din secolul al XIX-lea.

În ultimii ani, Hamburg și-a extins amprenta culturală, ajungând un oraș cu peste 50 de muzee, 45 de teatre și aproximativ 100 de cluburi unde se dau concerte și se face muzică. 

Cu o suprafață de peste 1.100 de metri pătrați, amplasat într-un complex mare situat central, Wunderland este o imagine impresionantă a ingineriei și a detaliilor. Aici există mii și mii de modele miniaturale foarte precise, peste 170 de mașini controlate de calculator care se mișcă în întreaga dioramă.

La începutul secolului al XX-lea, orașul avea nevoie de îmbunătățirea transportului. Planurile pentru o cale ferată suspendată și un viaduct nu au fost viabile, astfel că un proiect revoluționar a luat amploare, și anume acela de a săpa un tunel sub râul Elba. Construcția a început în 1907 și a fost finalizată în 1911, având o lungime de 610 m și legând partea nordică a orașului Hamburg (centrul orașului) de partea industrială sudică (portul), fluidizând mult circulația pietonală. 

Situat în cartierul Wilhelmsburg și finalizat în 2012, Wälderhaus este o clădire construită aproape în întregime din lemn masiv. În plus față de hotel și restaurant, clădirea deține un centru științific și o sală de evenimente care sunt folosite în principal pentru forumuri privind conservarea ecologică și inițiativele în domeniul energiei verzi. 

Speicherstadt este cel mai mare complex de depozite din lume și se întinde pe o suprafață de 260.000 mp. A fost construit pe râul Elba între 1883 și sfârșitul anilor 1920, ca zonă economică în portul Hamburg. Frumoasa arhitectură neogotică a cărămizilor Speicherstadt oferă un contrast față de construcțiile moderne de oțel și de sticlă din vecinătatea HafenCity. Din 2015, Speicherstadt, împreună cu Kontorhausviertel și Chilehaus, au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Potrivit Comitetului, Speicherstadt – cu clădirile și rețeaua de străzi, canale și poduri – este un exemplu extraordinar de reprezentare a uneia sau a mai multor epoci ale istoriei.

Un oraș de trecut în palmares și de vizitat în orice anotimp. Și pentru că iarna stă să ne bată la ușă, puteți să îl includeți în orașele cu minunate piețe de Crăciun. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele