Hong Kong: Doi oameni în stare critică, după una dintre cele mai violente zile de proteste

21
3 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Două persoane sunt în stare critică după încă o zi de proteste violente, la Hong Kong. Un protestatar a fost împușcat de la mică distanță de un polițist, în timp ce unui susținător al regimului de la Beijing i s-a dat foc după ce a fost stropit în prealabil cu lichid inflamabil, relatează BBC.

Protestatarul împușcat în piept este al treilea demonstrant împușcat de către forțele de ordine de la începerea protestelor, în urmă cu 24 de săptămâni. Persoana care a suferit arsuri grave este un susținător al regimului de la Beijing. Incidentul a avut loc în urma unei dispute cu protestatarii care cer mai multă democrație pentru Hong Kong și mai multă responsabilitate pentru forțele de poliție.

Liderul regiunii, Carrie Lam, a avertizat luni că protestatarii nu-și vor putea impune revendicările. „Vom face toate eforturile să găsim metodele pentru a pune capăt violențelor din Hong Kong cât mai repede posibil“, a spus ea.

Pe parcursul zilei de luni, s-au înregistrat mai multe ciocniri între protestatari și forțele de poliție, care au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. La un moment dat, poliția a folosit gaze lacrimogene inclusiv în districtul central de business — situație rar întâlnită în timpul zilelor de lucru.

Momentul în care un protestatar este împușcat în piept de un ofițer de poliție. Sursă: Youtube

Violențele de luni s-au înregistrat după un weekend de priveghiuri ce au avut loc ca urmare a decesului, vineri, al unui protestatar student în vârstă de 22 de ani. Înainte de a muri, Alex Chow fusese spitalizat de o săptămână, după ce a căzut de la înălțime dintr-o parcare supraetajată, în timpul unei acțiuni a forțelor de poliție.

Mișcările de protest s-au declanșat în iunie, pe fondul unui proiect de lege ce prevedea posibilitatea extrădărilor către China continentală, proiect ce a fost retras între timp. Cu toate acestea, cererile protestatarilor s-au extins.

Incidentul soldat cu rănirea prin împușcare a unui protestatar a avut loc într-o intersecție pe care demonstranții încercau să o blocheze. Poliția a confirmat că un ofițer „și-a folosit revolverul din dotare“ și un bărbat a fost rănit. Protestatarul a fost împușcat în piept și a fost ulterior operat, fiind în prezent în stare critică. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele