Iohannis a promulgat o modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice

50
2 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice prin care sunt acordate atât reclamantului cât și pârâtului drepturi egale în procesele pentru emiterea ordinului de protecție, transmite Mediafax.

Șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea alin. (1) al art. 30 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, arată Administrația Prezidențială. Modificarea legislativă prevede: „Hotărârea prin care se soluționează cererea de emitere a ordinului de protecție este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”.

Expunerea de motive a actului normativ arată că modificarea legii se impune „pentru a asigura ambelor părți drepturi egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecție, în conformitate cu litera și spiritul art. 16, alin (1) și art 124, alin (2) din Constituția României”. În forma anterioară a legii, hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție „este supusă numai recursului”.

„Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în legea în vigoare. Inițiatorii legii susțin că legislația prezintă o sincopă majoră, care poate deveni chiar fatală pentru victimele violenței domestice.■

Urmăriți-ne pe Facebook.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele