Home Opinii Huawei și ”libertatea” firmelor chinezești

Huawei și ”libertatea” firmelor chinezești

0
Huawei și ”libertatea” firmelor chinezești
Foto: Getty Images
2 minute de lectură

Cazul Meng are o amploare ascunsă. În mod normal, după acest episod delimitările ideologice la nivel diplomatic ar trebui să fie mai severe.

Ce s-a întâmplat? Meng Wangzhou este directorul financiar al Huawei și fiica fondatorului companiei. Ea a fost arestată de americani sâmbătă, când schimba avionul în Vancouver, Canada. Doamna Meng a cerut să nu se facă public motivul arestării, iar de arestare s-a aflat abia miercuri, când a apărut în fața unui tribunal. E de înțeles, Huawei e o afacere de miliarde, perla firmelor chinezești, ea depășind recent Apple pe piața telefoanelor mobile, ajungând a doua după Samsung.

Dar dacă citești printre rânduri, găsești câteva declarații edificatoare. John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Trump, a spus că Washingtonul este ”de câțiva ani profund îngrijorat” de practicile firmelor chinezești. Printre acestea, furtul de proprietate intelectuală și acceptarea rolului de ”instrument al guvernului chinez în domeniul tehnologiei informației”. Sunt cuvintele lui Bolton. Ce înseamnă ele? Mai precis, acțiuni de spionaj în folosul guvernului comunist de la Beijing. 

Deja Noua Zeelandă și Australia au blocat echipamentele Huawei destinate tehnologiei de telecomunicații 5G pe motive de securitate. Ar urma și Japonia. Huawei a spus că respectă legile și că e o afacere serioasă, care nu se subordonează guvernului. Dar pot sta oare lucrurile așa cu o firmă dintr-o țară comunistă? 

Sunt convins că nu. Sunt trei condiții care ar trebui îndeplinite dacă ar fi să-i credem pe ”oamenii de afaceri” de la Huawei: pluralismul intelectual, pluralismul politic și pluralismul economic. Se spune că în China e economie de piață, e respectat al treilea principiu. Dar primele două? De obicei, occidentalii închid ochii și preferă să vadă doar dinamismul economic chinez. Dar de fapt, toate trei se leagă, și abdicarea de la una dintre condiții e suficientă pentru compromiterea celorlalte. 

Din acest motiv, cred că după episodul Meng unii dintre adepții ”liberei și dinamicei economii chineze” se vor gândi de două ori înainte de a-i contrazice pe cei de o țin una și bună cu respectarea principiilor statului de drept și a drepturilor omului în China.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here