Huawei va da în judecată Administrația americană

2 minute de lectură

Compania chineză Huawei va da în judecată Administrația americană, acuzând o lege ce le interzice agențiilor federale să achiziționeze produse Huawei, potrivit unor informații publicate de New York Times și Financial Times.

Huawei pretinde că „National Defense Authorization Act“ nu respectă Constituția Statelor Unite, fiind o măsură punitivă împotriva unei entități, fără existența unui proces. Adoptată în august, legislația le interzice agențiilor guvernamentale utilizarea tehnologiilor Huawei sau a rivalului acestuia, compania chineză ZTE.

Huawei a refuzat să comenteze informația, potrivit CNN.

Gigantul telecomunicațiilor este una dintre cele mai de succes companii chineze. Huawei face demersuri pentru a contribui tehnologic la noile rețele ultrarapide 5G din întreaga lume, fiind totodată unul dintre principalii producători de telefoane smart, în competiție directă cu Apple și Samsung.

Administrația de la Washington pretinde că produsele Huawei ar putea fi folosite de serviciile chineze de informații pentru a spiona, lucru negat în repetate rânduri de companie. Fondatorul companiei, Ren Zhengfei, spunea luna trecută că Huawei nu ar faci niciodată nimic împotriva clienților săi.

Washingtonul a condus o campanie susținută în încercarea de a-i convinge pe aliații Statelor Unite să interzică participarea companiei la noile rețele 5G.

Operatorii de telefonie mobilă din întreaga lume au avertizat că demersul Statelor Unite le îngreunează eforturile de a-și moderniza rețelele. Analiștii și conducerile companiilor din industria telecomunicațiilor susțin că Huawei are un avans atât de mare în tehnologiile 5G încât este aproape de neînlocuit.

Australia, unul dintre principalii aliați ai Statelor Unite, a interzis în totalitate utilizarea Huawei, în timp ce Noua Zeelandă a impus restricții parțiale.

State europene, între care Marea Britanie și Germania, încă nu au decis ce poziție vor adopta în acest conflict.

Canada a fost atrasă în această dispută, după arestarea în decembrie, la Vancouver, a directorului financiar al companiei și, totdată, fiica fondatorului Huawei, Meng Wanzhou, la cererea Washingtonului, care o acuză de fraudă bancară, furt tehnologic și încălcarea sancțiunilor impuse Iranului.

Autoritățile chineze au respins categoric acuzațiile la adresa Huawei, precizând că demersurile Washingtonului sunt motivate politic și au menirea de a elimina concurența.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele