Penitenciarul de maximă siguranță „Liviu Nicolae”

2100
Sediul PSD din Bucuresti. Foto: Agerpres
5 minute de lectură
Rareș Bogdan

Dacă secretarele unor miniștri ar cere ordonanță de urgență pentru a putea să-și lucreze abdomenul în timpul serviciului, guvernul s-ar încolona să o avizeze cu sentimentul că salvează Africa de foamete. Dar cum nu e vorba decât de magistrați, despre care visează că-i va înghesui într-un pat al lui Procust, nu e nicio urgență. Țara, securitatea ei, nu este o prioritate pentru PSDragnea. PSDragnea poate schimba orice lege, s-a blindat cu Avocatul Poporului și CCR, are majoritate. Pe Călin Popescu Tăriceanu îl ține în șah cu ridicarea imunității deasupra capului, permițându-i doar să țipe pentru a-și convinge păpușarii că luptă pentru energia lor. Toată lumea joacă un rol, iar dacă iese din partitură, iese legat. Știu toți, dosar închis.

Ce nu știu ei, sau au uitat, este altceva: Ceaușescu a plătit deoarece a întins coarda. Nu mai avem pedeapsa cu moartea, dar nici nu ar fi utilă. Ne dorim să aibă proștii martiri sau să simtă un întreg popor frumos satisfacția că mizerabilii sunt condamnați să mănânce 4 milimetri de parizer pe zi, eventual prăjit în ou, iaurt, ceai în cană de tablă și supă de o mazăre, iar când ies să-și caute disperați averile?

Biblioteci la tot poporul

Că-și vor căuta averile e una, dar ce spectacol va fi atunci când vor descoperi că din bănuții lor, strânși cu riscuri, s-au făcut pușcării! Vi se pare halucinantă ideea ca pe strada Speranței din Roșiorii de Vede să crească o închisoare frumoasă, făcută din prejudiciul din Dosarul Tel Drum? Unde mai pui că ar avea și vocație pedagogică. Școlarii ar putea vizita Penitenciarul de Maximă Siguranță „ Liviu Nicolae”, pentru a pricepe ce poți păți dacă întinzi coarda.

Imaginați-vă și că povestea asta ar avea o valoare turistică. De ce să nu inventăm un tur al noilor închisori (peste 40 de demnitari vor fi transformați în „ctitori”) în care vizitatorilor să li se facă o scurtă prezentare a motivării sentinței definitive? De ce să nu vizioneze ei filmulețe cu toate proprietățile devenite penitenciare, în care infractorii cu gulere albe cântă „Fă-te om, fă-te om, alungă gândul necinstit”?

Uite-așa, România ar putea raporta la CEDO că a rezolvat problema supraaglomerării închisorilor și a condițiilor de detenție! Variantă: să se facă penitenciare în vilele cu zeci de camere clădite din șpagă sau trafic de influență, iar acolo, deținuții ar avea și nesfârșite biblioteci. Ar fi fericiți și demnitarii închiși, căci ar putea demonstra că n-au înțeles din campania USR că e „Fără intelectuali în funcții publice”!

…Numai că pentru a putea să-i trimitem unde le este locul, mai trebuie să facem un mic efort: să mergem la vot. Nu înseamnă prin asta că politica este strâns legată de corectitudinea hotărârilor judecătorești, dar o influență tot are. Magistrații sunt oameni și uneori au nevoie de un imbold să aplice legea FĂRĂ SĂ SE TEAMĂ. Magistrații nu sunt altfel decât societatea românească în ansamblul ei, dar tocmai asta poate fi frumusețea. Românii simt că li se fură țara și nu vor tolera să-și vadă vatra devastată de infractori. Tot așa, magistrații, îndrăgostiți de lege, mândri de calitatea lor de soldați ai dreptății, nu vor permite unor analfabeți să le ruineze visul. Și, văzând că poporul decide o direcție anti-infractori, se vor simți protejați, vor ști că au decis bine.

Europarlamentarele, ultimul tren

Ca niciodată după 2007, exercițiul votului la alegerile europarlamentare sunt cel mai important scrutin din România. Ele vor da tonul, de ele se teme Dragnea Liviu Nicolae cel mai tare. Alegerile din 26 mai vor lumina nehotărâții, ele vor spune Uniunii Europene cât de dornici suntem să scăpăm de corupți. Totodată, alegerile din 26 mai vor spune românilor refugiați în patrii de împrumut dacă e cazul să viseze că s-ar putea întoarce, vreodată, acasă. Văzându-și familiile, prietenii, că s-au predat, vor înțelege că România rămâne un vis frumos, de neatins, pe care o vor adora de la distanță cu sentimentul amintirii primei iubiri.

Cu un scor de 30%, președintele PSD ar putea pretinde partidului să-l asculte în continuare, chiar dacă în decembrie 2016 a reușit să obțină 46%. Cu un scor în jur de 25%, jocurile interne se relansează, dar cu un PSD la 20%, Dragnea Liviu Nicolae e istorie. Una nefericită, dar istorie. Unde sunt restul, până la 46%? Sunt românii care s-au prins cât de tare au fost mințiți. Ei valorează aur. Nu sunt ușor de convins, căci sunt inteligenți. Să mă explic: ei nu sunt derutații care au înghițit gălușca lui Dragnea. Au înghițit-o deoarece sunt curați la suflet și își doreau să spere, traumatizați, probabil, de experiențe de viață traversate cu mari dificultăți. Dar sunt românii care s-au prins că Dragnea le-a folosit traumele, spaimele metafizice, traficate cu retorica „străinul rău”, iar acum sunt în situația de a opta.

În Uniunea Europeană, România își poate vindeca genunchiul, structura care ține totul laolaltă: amintiri, istorie, drame, conștiință, potențial, demnitate. Dar pentru a nu deveni raiul infractorilor, România trebuie să vorbească. Tare, cu forță: În democrație, hoții stau la pușcărie!

Rareș Bogdan
Rareş Bogdan este jurnalist și fost moderator TV, realizatorul emisiunii "Jocuri de putere" în cadrul Realitatea TV. Un luptător național pentru apărarea valorilor democratice europene. În 2019 Rareș Bogdan și-a depus candidatura pentru Alegerile Europarlamentare în cadrul echipei PNL.

1 COMENTARIU

  1. In tot acest vacarm si aceasta varza de evenimente, de sperante, de minciuni si ura, OK, intelegem foarte clar ca minunat at fi sa voteze cat mai multi oameni pe 26 mai. Sigur ca domnul Bogdan are dreptate!!!
    Dar ceea ce nimeni nu spune destul de raspicat este amendarea minciunilor grosolane de pe posturile puterii!!!
    DEGEABA ne agitam si lansam lozinci incurajatoare, daca nu ne mobilizam concertat in a DEMONSTRA/AMENDA MINCIUNILE ORIBILE pe care posturile puterii si le pot permite ca in pampas, FARA ca nimeni sa tipe sufficient, nu doar pe posturile opozitiei, dar mai ales in strada, sa auda si privitorii posturilor puterii! Luati va rog cateva minciuni in brate, faceti-le niste pancarde mari cu in NU in fata, cumva, si aratati-le sus si tare ca sunt nepermis de mari si de grosolane!!! Altfel, sectorul lor de votanti vor continua sa creada in posturile lor si ura si confuzia va fi NORMALUL in tabara lor!!! Nu poti sa lupti sa cuceresti puterea daca il lasi pe adversar sa difuzeze in spatiul public toate mizeriile posibile, fara ca nimeni sa nu-i pedepseasca pentru asta sau macar sa strige cineva TARE de tot ca nu e-n regula !!! Ce fel de democratie este asta, cand suna ca o jungla ?!!! Ne facem ca votam ??? Pai manipularea PUTERNICA a ajuns sa faca jocurile !!!!!!!!!!! Ce naiba de e lasat acest aspect mereu de-o parte, ca si cum e un mizilic!!!
    Nu e mizilic: manipularea a mutilat minti si suflete in tara asta !!! Nu intelegem acest lucru, tragem ca hamsterul in cerc si tot acolo ramanem !!! Chiar votand entuziast la 26 mai !!!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele