
O a doua persoană a intrat în remisie după ce fusese infectată cu virusul HIV-1, conform unui studiu de caz prezentat astăzi de publicația Nature. Oamenii de știință cred că „pacientul londonez“ s-a vindecat de infecția virală care afectează 37 de milioane de oameni la nivel mondial.
Noul caz s-a înregistrat la mai bine de zece ani de la prima vindecare de acest tip, cazul de atunci fiind cunoscut drept „pacientul berlinez“. Ambii pacienți au fost tratați cu transplanturi de celule stem de la donatori care manifestă o mutație genetică rară, cunoscută drept CCR5-delta 32, care-i face imuni la virusul HIV. Pacientul londonez este în remisie de 18 luni.
„Obținând remisia și în cazul celui de-al doilea pacient prin intermediul acestei tehnici, am arătat faptul că pacientul berlinez nu a fost o anomalie, abordarea noastră fiind cea care a eliminat virusul HIV la ambii pacienți“, a explicat profesorul Ravindra Gupta, autorul studiului, citat de CNN.
Potrivit lui Gupta, metoda utilizată în aceste cazuri nu poate fi aplicată la toți pacienții, dar ar putea duce la noi strategii de tratament.
Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecțiunilor provocate de HIV. Tratamentele implică medicamente ce anulează efectul virusului iar persoanele infectate trebuie să ia aceste medicamente toată viața pentru a supraviețui virusului.