Implicațiile noului record Aramco

Saudiții nu și-au pierdut elanul

11
3 minute de lectură

La listarea bursieră, compania petrolieră Saudi Aramco a debutat anul trecut cu cea mai mare ofertă publică inițială din istorie, 25,6 miliarde de dolari, prin care au fost vândute 3 miliarde de acțiuni la un preț de 32 de riyali (8.53 de dolari/titlu). Cererea din partea investitorilor i-a stimulat însă în vederea unei supraalocări de titluri, prin care s-au vândut 450 de milioane de acțiuni suplimentare și s-a ajuns la o ofertă de 29,4 miliarde de dolari.

Conform planului inițial al prințului Mohammed bin Salman, Aramco atingea evaluarea de 2 trilioane de dolari, de patru ori mai mare decât evaluarea din acel moment a companiei Apple (care, între timp, s-a ridicat la peste 1,3 trilioane). Chiar și valoarea finală, de 1,7 trilioane, a fost considerată prea ridicată de către unii investitori, care ar fi considerat mai realistă o evaluare de 1,2 sau 1,5 trilioane.

De aceea, Aramco nu s-a promovat în Canada, SUA, Marea Britanie sau Japonia: performanța a fost obținută în bună parte datorită investitorilor domestici din familiile înstărite ale regatului saudit. În fond, listarea aceasta limitată reprezintă un avantaj pentru guvern, pentru care bursa de la Tadawul va reprezenta de acum încolo o cale de acces pentru investițiile străine.

Atacul aerian din septembrie asupra unei instalații petroliere a înjumătățit, pentru o perioadă scurtă de timp, capacitatea de producție a companiei, fără însă a se întrerupe furnizarea. Dacă listarea a mers mai departe, este pentru că până și saudiții au ajuns să ia în considerare posibilitatea reală ca fenomenul peak oil și reducerea cererii să aibă loc în viitorul apropiat.

Pentru a întâmpina problemele de imagine pe care a început să le aibă petrolul, Saudi Aramco Energy Ventures (SAEV) investește, din 2012 încoace, fonduri de 500 de milioane de dolari în diverse startup-uri de energie nepoluantă, sustenabilă. În decembrie 2019, la Detroit, SAEV a dezvăluit în avanpremieră un vehicul de mare tonaj, dotat cu un sistem mobil de capturare – în proporție de 45 de procente, conform măsurătorilor de laborator – a carbonului emis de traficul greu.

Între timp, băncile implicate în vânzarea acțiunilor Aramco – printre care se numără JPMorgan, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs sau Bank of America – au avut de câștigat doar până în 10 5 (e 105 sau 10,5?) milioane de dolari fiecare, o sumă infimă față de totalul de 300 de milioane acordat băncilor la listarea Alibaba (deținătorul recordului anterior). De aceea, respectivele bănci sunt acum în discuții pentru „comisionul de stimulare” – folosit pentru menținerea redevențelor de bază la un nivel scăzut –, clauză din contract care, în caz de succes, admite ca guvernul saudit să plătească băncilor o sumă suplimentară.

În continuare, volatilitatea acțiunile Aramco depinde și de ce se va mai întâmpla în contextul geopolitic tot mai tensionat. Descoperirea în Iran a unor noi zăcăminte de țiței, cu 53 de miliarde de barili, a fost anunțată cu puține luni înainte ca SUA să inaugureze, cu lichidarea generalului Soleimani, o nouă etapă a ostilităților cu regimul de la Teheran. Investitorii care mizează și acum pe compania Arabiei Saudite – care speră să-și reducă dependența economică față de petrol – dau un semnal de încredere – să fie acesta un optimism durabil? ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele