Ce e Parlamentul European și de ce sunt importante aceste alegeri?

În 26 mai alegem europarlamentarii

Între 23 și 26 mai, cetățenii Uniunii Europene sunt chemați la vot pentru a-și alege europarlamentarii. În România, alegerile vor avea loc duminică, 26 mai si vor fi precedate, ca la orice scrutin, de o campanie electorală de 30 de zile. Vom vota pe listă, proporțional, partidul, alianța sau candidatul independent care considerăm că ne-ar reprezenta cel mai bine.

57
4 minute de lectură
Sweden's Prime Minister Stefan Lofven, background center, addresses European Parliament members at the main chamber of the European Parliament in Brussels, Wednesday, April 3, 2019. (AP Photo/Francisco Seco)

Primul legislativ european a luat ființă în 1962, iar primele alegeri au avut loc în 1979 și spre deosebire de cel românesc, Parlamentul European are o singură Cameră, iar eurodeputații au un mandat de cinci ani. În mare, funcționează similar cu un parlament național, dar are și reguli proprii și competențte specifice.

În prezent, Parlamentul European are 751 de membri. Dupa alegerile din luna mai însă, data fiind ieșirea Marii Britanii din Uniune, vor fi 705 eurodeputați. Fiecărei țări membre îi revine un număr de mandate stabilit proportional cu numărul populației. Germania este țara care trimite în paralmentul European cei mai mulți deputați, iar Estonia, Malta și Cipru printre cei mai puțini. Românii vor avea de ales pe 26 mai 33 de europarlamentari, cu unul mai mult decât în actuala legislature.

Trebuie să știm că cei care vor merge în Parlamentul European prin votul nostu vor avea responsabilități care țin de adoptarea unor legi și până la supravegherea unor instituții europene, de la felul în care sunt cheltuiți banii comunitari și până la alegerea președintelui Comisiei Europene. 

For legislativ, alături de Consiliul UE

Așadar, principala misiune a Parlamentului European este aceea de a adopta legi. Face acest lucru împreună cu Consiliul Uniunii Europene, organism care reunește, pe domenii, reprezentanți ai fiecărui stat membru. Legile adoptate de parlament urmează să fie transpuse ulterior în legislația fiecărui stat membru. Sunt și situații în care parlamentul dă doar un avize consultative, mai ales în chestiuni de fiscalitate.

E important, de semenea de știut că parlamentul aprobă bugetul Uniunii și are la indemână instrumente de control pentru a se asigura că banii sunt correct și eficient gestionați.În sfârșit, parlamentarii pe care îi trimitem în legislativul european vor fi cei care, împreună cu colegii lor vor aproba, dar, în caz de nevoie și destitui Comisia Europeană.

Parlamentul  European are două sedii principale, în care au loc și sesiunile plenare: la Bruxelles și la Strasbourg. Unele chestiuni administrative se tranșează în Luxemburg.

Configurația noului parlament

După alegerile din luna mai  vor începe mai multe proceduri prin care se va definitiva configurația noului parlament. Chiar a doua zi după încheierea scrutinului se întețește agitația. Cei care vor obține un loc de parlamentar nu vor avea cine știe ce răgaz pentru a-și savura victoria. Încep negocierile pentru formarea grupurilor parlamentare, pentru desemnarea liderilor și lucrurile nu au fost niciodată prea simple. Cu atât mai complicate par a fi acum. Euroscepticismul, orientările neclare sau imprevizibile ale unei părți a electoratului, Popularii cu un partid membru extrem de important suspendat (FIDESZ-ul lui Viktor Orban din Ungaria), Socialiștii cu un partid membru pe care îl tot avertizează (PSD-ul lui Liviu Dragnea din România), toate acestea fac așezare parlamentului în făgașul unei noi legislaturi mai delicate.      

Legislativul european rezultat din scrutinul din această primăvară își va începe activitatea pe 2 iulie. Sesiunea inaugurală va avea loc în Franța, la Strasbourg. Acolo ar uma să fie ales noul președinte al Parlamentului European, funcție deținută în prezent de italianul Antonio Tajani. De asemenea, vor fi aleși cei 14 vicepreședinți și chestorii. Membrii noului legislativ vor decide și componența și numărul comisiilor de specialitate.

Rolul șefului Comisiei Europene

Cea mai mare primă provocare va fi însă aprobarea noului șef al Comisiei Europene și alcătuirea noii Comisii. Practic, trebuie să știm ca de fapt acest organism este un fel de Guvern al Uniunii și este alcătuit după o procedură care seamănă destul de bine cu cea după care este instalat un guvern în România. O dată votat șeful Comisiei, țările membre își desemnează candidatul pentru postul de comisar european în colaborare cu acesta. Se intră din nou într-o fază a negocerilor, discuțiilor, iar fiecare candidat este audiat în comisiile de specialitate ale parlamentului. Urmează votul Parlamentului asupra noii Comisii și în sfârșit aceasta poate să treacă la treabă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele