În pofida tensiunilor, SUA și Coreea de Nord discută despre un al treilea summit

41
2 minute de lectură

Speranțele în ceea ce privește posibilitatea unui nou summit între liderii nord-coreean, Kim Jong-un, și cel american, Donald Trump, au renăscut miercuri, la scurt timp după ce Phenianul a criticat dur Washingtonul pentru atitudinea sa „ostilă“.

Ministerul de Externe nord-coreean a acuzat Statele Unite că se angajează în „acte extrem de ostile“ la adresa Coreei de Nord, lansând critici directe la adresa secretarului american de Stat, Mike Pompeo, însă evitând orice referire la președintele Trump, relatează CNN.

Cu toate acestea, la numai câteva ore după publicarea comunicatului nord-coreean, președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a anunțat că cei doi mari adversari au continuat discuțiile „în culise“ și „au dialogat cu privire la organizarea unui al treilea summit“.

„Nu există motive să considerăm actuala situație drept un blocaj al procesului de pace doar pentru că s-a avansat mai lent“, a spus liderul de la Seul.

„Denuclearizarea totală și un regim de pace permanentă în peninsulă sunt obiective ce nu se pot realiza peste noapte“, a precizat el.

Negocierile privind denuclearizarea între Coreea de Nord și Statele Unite păreau a fi blocate, după ce al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-un s-a întrerupt brusc și fără semnarea unui acord, în februarie, la Hanoi.

Cu toate acestea, un recent schimb de scrisori între cei doi lideri a readus speranța unei posibile noi apropieri.

Președintele Trump va merge vineri la Osaka, în Japonia, unde va participa la summitul G20, înainte de a se întâlni cu Moon Jae-in, în Coreea de Sud. Potrivit unui oficial guvernamental sud-coreean, există informații conform cărora liderul de la Casa Albă ar intenționa să viziteze așa-numita zonă demilitarizată ce desparte cele două Corei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele