Detalii tulburătoare ies la iveală în legătură cu cea mai mare crimă în masă produsă în Japonia în ultimii 20 de ani. Poliția investighează ce l-a determinat pe un bărbat să dea foc unui renumit studio de animație din Kyoto, ucigând 33 de persoane.
Atacul cu foc comis joi asupra studioului Kyoto Animation a produs un șoc uriaș în rândul amatorilor de anime din întreaga lume. Fiind o influență majoră în industrie, studioul întotdeauna a încercat să-și pună angajații mai presus de orice, relatează CNN.
Doisprezece bărbați, 20 de femei și o altă persoană încă neidentificată au murit în incendiul soldat și cu rănirea a 35 de persoane.
După stingerea flăcărilor, pompierii au pătruns în clădire și au găsit 20 de cadavre pe scara ce duce spre ieșirea pe acoperiș. O altă echipă a găsit 11 cadavre la etajul al doilea, în timp ce alte două au fost găsite la parter. Potrivit poliției, 74 de persoane se aflau în clădire în momentul declanșării incendiului.
Focul s-a răspândit atât de rapid încât mulți dintre cei aflați la interior nu au putut părăsi clădirea în flăcări. Mai multe persoane au sărit de la etajele al doilea și al treilea suferind fracturi.
Conform poliției, suspectul în vârstă de 41 de ani a spus că studioul l-ar fi plagiat. Cu toate acestea, autoritățile avertizează că suspectul va trebui intervievat oficial înainte de a se confirma motivul atacului.
Atacul este cel mai cumplit asasinat în masă după atacul cu foc comis în 2001 asupra unei clădiri din Tokyo, soldat cu 44 de morți. Numărul victimelor de la studioul de animație l-a depășit semnificativ pe cel al victimelor atacului cu gaz sarin comis în metroul din Tokyo în 1995, soldat cu 13 morți.
Incendiul s-a declanșat joi, la ora locală 10:30, după ce suspectul a turnat benzină dându-i apoi foc, la etajul întâi al clădirii.
Un martor a declarat că l-a auzit pe suspect strigând „Muriți!“ în timp ce turna benzina.
Suspectul a suferit arsuri grave pe față și pe corp. La sosirea ofițerilor, i-a întrebat „Mă veți aresta?“.
Directorul executiv al Kyoto Animation, Hideaki Yata, le-a spus reporterilor că pe adresa companiei au fost primite amenințări scrise cu moartea, amenințări ce au fost trimise apoi forțelor de poliție.
Victimele „sunt oamenii care poartă pe umeri industria animației din Japonia. Îmi este cumplit de greu să accept că și-au pierdut viața sau au fost răniți“, a spus el.
Fondat în 1981, Kyoto Animation, cunoscut drept KyoAni, și-a construit un renume prin realizarea de animații de o calitate excepțională.
Cele mai populare producții ale studioului sunt seria „Free!“, „K-On!“, „The Melancholy of Haruhi Suzumiya“ și „Violet Evergarden“, preluat de Netflix în 2018.
Pe pagina sa de internet, compania spune că filosofia sa include promovarea unei culturi corporatiste „umanitare“, precum și „promovarea evoluției personale“ a angajaților.
Studioul opera, de asemenea, o școală de animație.