Inflație în ușoară urcare față de decembrie

1 minut de lectură

Rata anuală a inflației a ajuns la 3,32% în ianuarie, de la 3,27% în anul precedent, potrivit Institutului Național de Statistică.

La rândul său, rata lunară a inflației s-a majorat cu 0,83% în ianuarie față de decembrie.

Prețurile alimentelor au urcat cu 1,3% (lună/lună), urmare în principal a scumpirii fructelor și legumelor. Prețurile nealimentare au înregistrat un avans semnificativ în luna ianuarie (0,63% lună/lună), determinat în mare parte de creșterea substanțială a accizelor pentru tutun, carburanți și energie. Prețul serviciilor s-a majorat în ianuarie (0,57% lună/lună), în mare parte datorită serviciilor mai scumpe de apă și canalizare și deprecierii notabile a monedei euro, influență care este transmisă direct în factura telefonică, de exemplu.

Rata inflației se situează astfel, în banda țintă a Băncii Centrale stabilite la 2,5% ± 1 procente. Pe parcursul anului 2019, în absența unor șocuri puternice din partea ofertei, BNR va putea să mențină rata de politică monetară neschimbată, la 2,5%.

Previziunile analiștilor economici ai Erste Bank privind inflația la sfârșitul anului sunt de 3,1% pentru 2019. Totuși, pe termen scurt aceștia anticipează că riscurile asociate unui puseu inflaționist se mențin, fiind legate de deciziile companiilor din domeniul telecomunicațiilor de a răspunde cu creșteri de tarife la introducerea taxei pe cifra de afaceri.

Indicele Prețurilor de Consum %

Banca Națională a României a afirmat și ea recent că estimează o menținere a ratei inflației în culoarul stabilit, în 2019, revizuind însă ușor în urcare inflația anuală, de la 2,92% la 2,96% pentru anul curent.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele