Președintele Curții Supreme arată spre Liviu Dragnea pentru anchetarea sa disciplinară

111
Șefa ICCJ, Cristina Tarcea. Sursa: b1.ro

Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme acuză atacuri ale politicului asupra sistemului judiciar și face referire explicită la președintele PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților.

Tarcea, aflată sub acțiunea disciplinară declanșată de Inspecția Judiciară, a distribuit jurnaliștilor, înainte de audierea sa la Secția de judecători, mai multe pagini în care afirmă că acțiunea împotriva sa este un ”abuz” și că are un ”vădit caracter politic” în contextul în care sistemul judiciar este subminat sub pretextul reformării.

Tarcea mai susține că procedura disciplinară împotriva sa este necesară pentru că preşedintele ICCJ nu poate fi revocat decât pentru management necorespunzător sau în urma aplicării unei sancţiuni disciplinare.

”În ultima vreme tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituțiile care comit abuzuri. Așa cum am explicat, o să vedeți și de ce apreciez că e un abuz (…) Vă mai aduceți aminte declarațiile politice din luna august și septembrie că la ICCJ se refuză a se aplica legea? Vă mai aduceți aminte de interesul direct al președintelui Camerei Deputaților în organizarea completurilor de 5? De aceea am spus că am multe declarații interesante de făcut: despre o discuție pe care am avut-o cu președintele CCR legată de decizia de constatare a conflictului de constituționalitate, despre o discuție la fel de interesantă cu domnul Ciorbea. Dar toate la timpul lor”, a spus Tarcea înainte de audierile de la CSM.

Pe 19 decembrie, Inspecţia Judiciară a declanșat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele