„Infodemia”, mai periculoasă decât coronavirusul

87
8 minute de lectură

Criza coronavirusului este însoțită de o cascadă de informații, unele adevărate și altele false. Bombardați din toate părțile, oamenii cu greu mai pot face distincția între adevăr și minciună. Astfel, devin mai ușor de manipulat. Limbajul urii se întețește.

Foto: Agerpres / EPA

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat.
Răspândirea sa din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă!!!

Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute.
Bea 50-80cc apă caldă sau ceaiuri antigripale, 30-50cc pentru copii, în funcție de vârstă. De fiecare dată când simți că gâtul este uscat, nu așteptați, țineți apa în mână. Nu bea mult odată, deoarece nu ajută, ci continuă să mențineți gâtul umed.
Până la sfârșitul lunii martie 2020, nu mergeți în locuri aglomerate, este bine ca să nu vă deplasați nici din localitatea dumneavoastră în altă localitate, evitați orice locuri aglomerate (magazine, baruri, spitale, biserici, orice loc public), autobuze etc. Purtați măști, după cum este necesar, în special în tren sau în transportul public Evitați mâncarea prăjită sau picantă și consumați multă vitamina C și alte multivitamine cu multiminerale pentru întărirea sistemului imunitar! Consultați lămâi, usturoi și multe ceaiuri fierbinți!
Simptomele (descrierea) sunt:
1. febră mare repetată;
2. tuse prelungită după febră;
3. copiii și persoanele peste 60 de ani sunt predispuși!!!
4. adulții se simt de obicei neliniștiți, agitați, nervoși, dureri frecvente de cap și în principal probleme legate de căi respiratorii;
5. dureri musculare, abdominale, epuizare fizică exagerată, senzația tot timpul de frig chiar dacă în cameră este cald. Somnolență. Este extrem de contagios dar simptomele adevărate apar după 7 sau chiar 21 de zile De la contagiune! (când este de fapt foarte târziu pentru că după contagiune bolnavul contaminat, ne simțind nici un simptom al bolii, circulă și mai contaminează și alte persoane)!

Transmiteți ca mesaj public dacă vă pasă de viața umană a semenilor voștri!”

Această „comunicare”, căreia i-am păstrat ortografia originală, atribuită în mod fals Ministerului Sănătății, a făcut o carieră frumoasă pe rețelele sociale. Instituția de la București a dezmințit zvonul.

 Și nu este decât unul dintre mesajele false, să le zicem benigne – gâtul umed sau uscat n-au legătură cu transmiterea coronavirusului.

Nimeni nu știe însă ce se poate întâmpla mai departe, odată căile bătătorite. Ce mesaj fals va fi lansat data viitoare în numele aceluiași Minister al Sănătății? Și câți îl vor crede înainte de a fi, din nou, dezmințit?

După cum spunea matematicianul Adam Kucharski, într-un articol pentru ziarul spaniol El Pais, studiile efectuate cu privire la distribuirea mesajelor Twitter între 2006 și 2017 arată că informațiile false se răspândesc mai repede decât alte tweet-uri.

Explicația ar fi că oamenii apreciază gradul de noutate, care este în mod natural mai mare în cazul informațiilor false decât în cel al informațiilor reale. Difuzarea unui mesaj depinde și de emoțiile pe care le declanșează.

Epidemiile au înfricoșat, dar au și inflamat imaginația colectivă dintotdeauna. În timpul marii ciume din secolul al XIV-lea, europenii au aruncat vina pe evrei – una dintre cele mai celebre teorii ale conspirației din istorie.

Limbajul urii se declanșează cu ușurință în astfel de situații, iar izbucnirea crizei coronavirusului în Italia, țară în care, potrivit statisticilor oficiale trăiesc 1,2 milioane de români, dar în care se estimează că s-ar putea afla, în realitate, chiar de două ori pe atât.

Atacuri la diaspora

Foto: Agerpres / EPA

Diaspora a fost un element politic activ în ultimii ani și este considerată drept unul dintre factorii determinanți în răsturnarea care s-a produs în politica românească: PSD, câștigător cu 47% al alegerilor din 2016, a pierdut guvernarea în trei ani, după ce a fost sancționat la europarlamentarele și prezidențialele din 2019 și după ani de proteste de stradă. Mitingul diasporei  din 10 august 2018 a rămas un moment emblematic în confruntarea dintre guvern și societatea civilă. O confruntare lăsată cu un mort și mai mulți răniți.

„Diasporo, un miting la Victoriei? Ia-ți guvernu’ în brațe și strănută-l cu foc”.

„De la «diasporezi» ne vine tot binele din lume: cică după ce ni l-au votat pe Klaus și PNL, acum ne aduc și coronavirus”.

Iată doar două mesaje din multitudinea care circulă în aceste zile pe rețelele de socializare și care încearcă să producă dezbinare între românii din țară și cei din afara țării. Există elemente care ar putea duce la amplificarea acestui limbaj al urii. De exemplu, o înmulțire a protestelor gen Bechet, unde localnicii au ieșit pe stradă pentru a opri aducerea în carantină a unor persoane suspecte. Sau pur și simplu un „import” de coronavirus din Italia.

În acest context, premierul Ludovic Orban a fost ținta atacurilor pe rețelele sociale, după ce le-a recomandat românilor din Italia să evite venirile în România care nu sunt absolut necesare.

Globalizarea, pusă la zid

Pentru adversarii globalizării, nu se putea un scenariu mai bun. Răspândirea coronavirusului este văzută drept o consecință a procesului e globalizare – oamenii călătoresc, fluxurile economice sunt transcontinentale, avioane pline-ochi străbat zilnic mii și mii de kilometri, dintr-un colț al lumii în celălalt. „Globaliștii sunt teroriști”, sună un mesaj larg răspândit.

În strânsă legătură sunt problemele Spațiului Schengen. La scurt timp după izbucnirea crizei în Italia, vecina Austria a oprit pentru câteva ore legăturile feroviare. Problemele sunt mai vechi. Cele două țări s-au mai aflat pe poziții contrare în ultimul an, atunci când Viena a introdus controale la frontieră în Pasul Brenner din Alpi, pentru a răspunde crizei migranților. Roma a reacționat vehement.

Pentru partidele eurosceptice și de extremă dreaptă, Spațiul Schengen este un adevărat cal de bătaie, iar o eventuală reintroducere a controalelor, pe timpul crizei, le-ar confirma teoriile. Problemele se rezolvă pe plan național, nu european; deschiderea frontierelor este periculoasă.  

Specialiști americani, citați de AFP, atrag atenția că mii de conturi legate de Rusia pe Twitter, Facebook și Instagram propagă dezinformare legată coronavirus.

Potrivit acestora, campania amintește de tentativele KGB din anii 1980, de a induce ideea că virusul HIV ar fi fost o invenție a cercetătorilor americani.


Sursele din Rusia lansează idei potrivit cărora virusul a fost creat de Statele Unite în cadrul „războiului economic cu China”, și ca răspuns la dezvoltarea impetuoasă a acesteia. Teoriile mai vorbesc despre existența unei strategii occidentale mai largi anti-China.

Există și un termen lansat recent de Organizația Mondială a Sănătății tocmai cu referire la criza creată de noul coronavirus: infodemie.

Aceasta s-ar defini printr-o supraabundență de informații, unele corecte, altele nu, care bombardează oamenii în momentul în care au mult mai multă nevoie de informații.

Bombardamentul informațional îi preocupă de mai mult timp pe specialiștii în comunicare. Supuși unei cantități de informații atât de mari, atât în mediul online, cât și în cel clasic, oamenii pur și simplu nu mai pot face diferența între fals și real și devin ușor de manipulat.

Organizația Mondială a Sănătății consideră că pentru prima oară putem vorbi despre o infodemie la nivel global. Cu ce consecințe, este greu de imaginat. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele