Întrunire de urgență a plenului CSM după ordonanța prin care se modifică legile Justiției

81
4 minute de lectură

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se întrunește luni pentru a decide asupra unui singur punct aflat pe ordinea de zi: dezbaterea efectelor adoptării OUG pe legile justiției, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse după ce magistrații au ieșit în stradă pentru a protesta.

“Luni, 25 februarie 2019, orele 10, se va întruni şedinţa Plenului având ca unic punct pe ordinea de zi dezbaterea efectelor adoptării OUG nr.7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse. Consiliul Superior al Magistraturii asigură, pe această cale, atât corpul magistraţilor, cât şi opinia publică de preocuparea sa constantă pentru consolidarea statutului funcţiei de judecător şi procuror, necesară protejării efective a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al niroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Premierul Viorica Dăncilă i-a invitat luni, la discuții, la sediul guvernului, pe judecătorii şi procurorii nemulțumiți de modificarea legilor Justiției prin ordonanță de urgență, după ce aceștia au anunţat că opresc temporar activitatea, după modificările făcute, prin ordonanță de urgență, la legile Justiţiei.

„Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, anunță guvernul într-un comunicat remis presei duminică.

Asociațiile “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ”Inițiativa pentru Justiție” au anunțat, deja, că refuză invitația premierului Viorica Dăncilă la negocieri. Magistrații i-au transmis premierului că dialogul trebuia inițiat înainte de emiterea ordonanței de urgență prin care au fost modificate brutal legile justiției cu impact asupra independenței sale.

 ” Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză”, se spune în comunicatul celor trei asociații.

”Nu în ultimul rând, adresăm un apel Consiliului Superior al Magistraturii și altor asociații profesionale să nu trimită reprezentanți la aceste întrevederi propuse (la care, în mod surprinzător, nu au fost invitați Președintele ICCJ sau Procurorul General al României), cât timp nu se conturează o agendă concretă cu privire la modul în care Guvernul României se angajează să transpună imediat coordonatele trasate de entitățile internaționale indicate”, se mai spune în comunicatul celor trei asociații.

Judecătorii şi procurorii din șase judeţe au ieşit vineri în stradă şi au anunţat suspendarea activităţii, după ce ordonanţa de urgenţă propusă de Tudorel Toader şi adoptată de guvern a intrat în vigoare cu consecințe asupra organizării și funcționării magistraturii și a independenței Justiției. Judecătorii și procurorii de la șase parchete și instanțe din Bucureşti, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov şi Constanţa au decis să-şi suspende de luni activitatea pentru perioade cuprinse între 3 zile şi o săptămână.

Miercuri are loc Adunarea Generală a parchetelor din ţară, cand se decide dacă magistrații vor continua protestele și care va fi forma de organizare a acestora.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele