Iohannis, despre intenția PSD de a adopta modificările la Codurile penale prin OUG: ”Asta pur și simplu nu se poate”

46
2 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, la Bruxelles, intenția PSD de a adopta prin ordonanță de urgență acele modificări făcute la Codurile penale care au fost declarate constituționale de CCR.

Iohannis amintește că procedura a fost deja declarată neconstituțională de CCR. ”Guvernul nu poate legifeara prin ordonanță pe o speță care este în procedură uzuală în Parlament”, a spus Klaus Iohannis. ”Asta pur şi simplu nu se poate. S-a mai încercat.
Există practica CCR care a declarat astfel de încercări pur şi simplu neconstituţionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanţă pe o speţă care este în procedură uzuală în Parlament. E foarte simplă explicaţia. Deci nu se poate”, a declarat Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni seară, după ședința Comitetului executiv al PSD, că guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru acele modificări din Codurile penale care au primit deja aviz de constituționalitate de la CCR.
Celelalte modificări, care nu au primit avizul Curții Constituționale, vor fi retrimise în parlament, urmând procedura firească a dezbaterii lor în parlament. Și premierul Dăncilă, care are funcția de președinte executiv în PSD, și liderul partidului, Liviu Dragnea, au invocat ”întârzierile” care ar putea apărea dacă modificările declarate constituționale ar fi retrimise în parlament și, apoi, contestate din nou la Curtea Constituțională.

Modificările la Codurile penale, făcute în Comisia Iordache și adoptate în parlament de majoritatea controlată de PSD-ALDE, au fost contestate la Curtea Constituțională de președintele Klaus Iohannis și de Curtea Supremă. Unele dintre ele au primit aviz de constituționalitate iar altele au fost retrimise în parlament pentru dezbatere și corectare.

Amintim că și judecătorul Cristi Danileț a spus că guvernul nu poate da ordonanță de urgență doar pentru anumite articole din Codul penal și Codul de procedură penală.

Faptul că guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeași chestiune pentru care există o lege în fază de finalizare la parlament e stabilit chiar de Curtea Constituțională, spune judecătorul.

El face referire la decizia 1431 din 2010, emisă de Curtea Constituțională. Pe de altă parte, orice OUG ar trebui supusă aprobării parlamentului, adică chestiunile deja discutate în parlament ar trebui reluate, după care se va ajunge din nou la CCR. ”Este ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură”, a spus magistratul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele