Ce spune Iohannis despre vânzarea gazelor din Marea Neagră

98
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Președintele Klaus Iohannis nu crede că americanii de la Exxon Mobil vor vinde operaţiunile din Marea Neagră ruşilor de la Lukoil. Dar dacă ar exista o asemenea variantă, România ar avea un cuvânt greu de spus, a afirmat președintele.

„Vânzarea participaţiei Exxon la Marea Neagră este o chestiune care ne preocupă, însă după opinia mea, această informaţie care circulă în ultimele zile nu este una reală. Nu cred că putem să vorbim despre o astfel de posibilă tranzacţie. Oricum, aici este vorba despre o tranzacţie care ne priveşte şi pe noi şi România va avea un cuvânt greu de spus aici. Orice tranzacţie se va face în condiţiile legii”, a declarat Iohannis.

Americanii de la Exxon Mobil au declarat că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore de gaze naturale Neptun Deep din România. Ei au confirmat, marți seara, că au început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători.

Legat de intenția gigantului petrolier, premierul Ludovic Orban a spus că nu poate influența decizia americanilor. „În cazul în care Exxon decide să vândă, ne dorim un partener serios, din zona parteneriatelor noastre, Uniunea Europeană, NATO. Desigur, nu putem să hotărâm noi în locul Exxon cui să vândă participaţia, dar mai există şi alte oferte”, a afirmat el la o emisiune tv.

Și ministrul Economiei, Virgil Popescu, a reacționat la această veste. „Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislataţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă. De asemenea, mi-aş dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata acest perimetru. Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul pe Facebook.

Vânzarea pachetului Exxon are nevoie de aprobarea Guvernului. Participația Exxon în Neptun Deep ar fi de 250 de milioane de dolari. Grupul american și-a propus să strângă 15 miliarde de dolari până în 2021 din vânzarea de active.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele