

Avionul de pasageri ucrainean probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, afirmă oficiali militari americani citaţi de revista Newsweek, în timp ce Guvernul Marii Britanii exprimă „preocupare“ privind această ipoteză, potrivit Mediafax.
Un oficial de la Pentagon, un altul din cadrul comunităţii de informaţii din SUA şi un oficial irakian au declarat că avionul Boeing 737–800 a fost doborât de o rachetă antiaeriană Tor-M1 (Gauntlet, conform terminologiei NATO).
Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.
Comandamentul Central american (CENTCOM) a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
La rândul său, Ucraina investighează posibilitatea ca o rachetă sau o acțiune teroristă să fie cauza prăbușirii, miercuri dimineață, a aeronavei Boeing 737-800, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.
Marea Britanie privește cu „mare îngrijorare“ informațiile despre accidentul din Iran, a declarat un purtător de cuvânt de la Downing Street.
„Nu voi specula pe această temă, însă informațiile pe care le-am primit sunt foarte îngrijorătoare și le analizăm în regim de urgență“, a explicat sursa citată.
Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Anne Linde, a declarat că nici o variantă nu este exclusă. Zece cetățeni suedezi au fost uciși în accidentul soldat cu 176 de morți, informează CNN.
Autoritatea Aviației Civile din Iran a invitat Suedia să se alăture investigației. Pe de altă parte, oficiali iranieni au declarat că informațiile conținute de cutiile negre ale aeronavei nu vor fi transmise Statelor Unite sau fabricantului american al avionului, Boeing.
Capacitatea Iranului de a descifra cutiile negre este un alt motiv de îngrijorări, în condițiile în care autoritățile de la Teheran au anunțat deja că dispozitivele prezintă semne de deteriorare. Marea Britanie, Franța, Statele Unite și Australia se numără printre țările care dețin tehnologia citirii acestora. Iar o încercare de desfacere a cutiilor negre și recuperare a datelor fără tehnologia necesară poate duce la pierderea informațiilor conținute de acestea. ■