Iohannis, la începutul dezbaterii: Teme aranjate nu există

30
12 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Candidatul PNL la prezidențiale Klaus Iohannis a declarat, la începutul discuției de la Biblioteca Centrală Universitară că nu există teme aranjate, continuând cu un bilanț al mandatului său, în care spune că obstacolul a fost un PSD puternic ostil, relatează Mediafax.

„Teme aranjate nu există, fiecare participant vine cu input-ul pe care îl consideră adecvat, interesant și discuția va fi una cu un ritm bun“, a spus Klaus Iohannis.

Candidatul PNL la prezidențiale și-a făcut și un bilanț al mandatului aflat la final, spunând că principalul obstacol a fost PSD.

„Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus atunci că am vrut să fiu președintele care face altfel de politică, însemnând să generez soluții, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toți partenerii instituționali pentru a atinge câteva obiective naționale, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja dezvoltarea economică, pentru a întări poziția în plan internațional, pentru a consolida statul de drept. Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, care, mai ales după decembrie 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos. A aruncat România în haos, puntru a salva câțiva penali. PSD a dorit să acapareze și să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupție, ci și marile sisteme și a făcut-o într-un fel perfid, și-a înșurubat neamurile, găștile de partid în poziții publice. M-am opus încercările pesediste de a acapara întreg statul român, m-am opus folosind intrumentele folosite de Constituție și de multe ori am avut succes“, a mai spus Iohannis.

Despre boicotul din online: „Dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creștere“

Referitor la boicotul din mediul online, după refuzul de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, președintele a declarat că la o analiză se vede că numărul urmăritorilor este în creștere, ceea ce înseamnă că a fost înțeles.

„Într-o campanie electorală întotdeauna există opinii pro și contra. Eu mi-am pus în practică strategia pe care mi-am gândit-o pentru campania electorală. Da, am urmărit impactul pe Facebook, în esență, dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creștere, înseamnă că net lucrurile au fost bine înțelese și mă bucură acest lucru“, a spus Iohannis.

Cu privire la utilizatorii care au anunțat că vor boicota turul 2, prezidențiabilul PNl a afirmat: „Mesajul direct este simplu. Aici vorbim de un tur 2 între candidatul Klaus Iohannis, care a fost președinte, și o candidată care reprezintă un PSD nereformat, care a guvernat împotriva românilor. Sunt convins că cei care nu și-au format o părere, o să și-o formeze în zilele următoare. Eroul alegerilor nu e candidatul, eroul este alegătorul cu ștampila de vot în mână. Și îi invit pe români să devină campioni ai turului 2, mergând la vot“.

„Am amânat referendumul pentru a produce efecte maximale“

Întrebat de momentul convocării referendumului pe temele din justiție și de ce acesta a fost amânat, Iohannis a răspuns:

„Da, am amânat referendumul până în momentul în care am considerat că o convocare a referendumului produce efecte maximale. Cred că a produs. În afară de faptul că am alungat elefanții din ședința de Guvern, că am coborât în geaca roșie între demonstranți, am retrimis legile justiției în Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat un punct de vedere de la Comisia de la Veneția și i-am rugat pe colegii mei în ultimele zile să facă o evaluare. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Sigur, nu sunt perfecte. Sunt în vigoare. La un moment dat am ajuns la punctul în care a trebuit să le promulg. Dar lucrurile nu se opresc aici. Lucrurile vor continua și după parlamentare, când sunt convins că vom avea o altă majoritate. Lucrurile le vom îndrepta. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt. A rămas în picioare. Lupta anticorupție continuă și, mai mult, am corectat în exterior imaginea catastrofală produsă de guvernele PSD“.

În al doilea mandat, aș comunica mai mult

Președintele a spus, referitor la un posibil regret pe care îl are în acest mandat și ce ar îmbunătăți într-un al doilea mandat la Cotroceni, că ar comunica mai mult.

„Aș comunica mai mult, poate partea de comunicare nu a ajuns la nivelul optim și aici cu siguranță vom căuta cele mai bune abordări. Eu sunt decis să comunic mai intens și feedback-ul românilor va fi mai ușor de citit pentru mine“, a spus Klaus ohannis.

Șeful statului a fost criticat, în special în timpul campaniei, că a refuzat dialogul cu contracandidații săi.

Despre „centrele de refleție“: Nu am auzit de așa ceva!

Întrebat despre „centrele de reflecţie“ la care a făcut referire fostul ministru al Justiției Tudorel Toader și care ar fi elaborat două ordonanțe pe Justiție, Iohannis a răspuns:

„Nu am auzit despre astfel de centre. Nu știu despre ce a vorbit fostul ministru, cum în multe rânduri nu am înțeles exact despre ce a vorbit fostul ministru. Însă legile au fost elaborate în parlament, a fost acea comisie parlamentare, apoi a fost acea zonă de hiper-urgență. Eu am retrimis în Parlament, le-am trimis la CCR. Despre aceste centre nu am avut cunoștință și nu am auzit despre așa ceva“.

Tudorel Toader a declarat, în luna mai, referitor la ordonanțele pe Justiție: „Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecţie!“

Cu Guvernul Orban am avut mai multe discuții decât cu guvernele pesediste în 3 ani“

Iohannis a mai precizat că relația cu Executivul Orban este una foarte bună, existând dialog în câteva săptămâni cât a fost în 3 ani cu guvernele PSD. Întrebat dacă l-ar mai pune pe Dacian Cioloș premier, Iohannis a evitat spunând că acum Orban a fost soluția bună.

„Constituția consfințește un executiv bicefal. Puterea executivă e bicefală. Politica economică a României se face de Guvern. Asta a dus la situația pe care am avut-o cu guvernele pesediste care au refuzat nu numai colaborarea cu președintele, ci chiar comunicarea cu președintele și simptomatic pentru acest fel de a guverna au fost chiar ultimele două cazuri de discuție cu guvernul eșuat. Vă amintiți când a devenit acută tema comisarului european, am invitat doamna premier la discuții. A chiulit. După ce a trecut moțiunea de cenzură și Guvernul a fost demis, am convocat partidele politice. Ce să vezi PSD-ul, sub conducerea contracandidatei mele, au chiulit. Cam aceasta a fost atmosfera discuțiilor pe teme economice“, a spus Klaus Iohannis.

„Acest lucru se va schimba radical. Există ceva ce se numește colaborare loială, care a fost mereu invocată și de CCR, între spețele de divergențe între autoritățile statului. De când e în funcțiune Guvernul Orban am avut mai multe discuții decât cu guvernele pesediste în ultimii 3 ani. Nu încerc să îmi impun punctele de vedere. Sunt discuții foarte bune. Ne dorim să găsim soluțiile cele mai bune“, a continuat el.

Întrebat dacă l-ar mai numi pe Dacian Cioloș, Iohannis a spus: „Pe Dacian Cioloș l-am desemnat atunci premier, pentru că mi s-a părut o soluție. Acum l-am desemnat pe Ludovic Orban și îmi pare foarte bine“.

Provocat cu privire la faptul că nu a dat un răspuns direct, Iohannis a completat: „cred că am dat răspuns exaustiv“.

„Cât fac cu ce?“

Într-un dialog cu jurnalistul Radu Tudor despre infrastructură, întrebat cât face până la Sikiu, președintele a întrebat „Cât fac cu ce?“.

Radu Tudor: „Cât faceți până la Sibiu?“

Klaus Iohannis: „Cât fac cu ce?“

Radu Tudor: „Cu ce putem merge și noi pământenii, că elicoptere nu s-au dat în programul Primul Elicopter, cu mașina!“

Iohannis: „Cam patru ore.“

Radu Tudor: „Am venit la summitul de la Sibiu. Nu se poate să avem cea mai mică vitează a trenului din Europa. Dacă considerați necesar, să puneți în plan 2 războiul cu PSD și să punem în prim plan războiul împotriva incompetenței.“

Klaus Iohannis: „Să vă spun ceva. Eu sunt ferm hotărât să facem lucrurile acestea. Sper că nu am fost înțeles greșit. După 30 de ani de tranziție și dispute între diferitele formațiuni, e cazul să ajungem în situția ca un Guvern care dorește aceste reforme să se apuce de ele. O spun aici de față cu toți. Nu vreau să fiu înțeles greșit. Eu voi fi foarte ferm, ca să nu zic chiar intransigent. Aceste discuții trebuie să producă rezultate și aceasta va fi abordarea mea. Nici eu, nici românii nu avem timp să pierdem în discuții de complezență. Că vorbim despre infrastructură. Aceste chestiuni au fost discutate într-o primă rundă. E vorba de drumul expres între Craiova și Pitești, e vorba de Autostrada Moldova, e vorba de a lega Ploieștiul de Brașov, prin Valea Prahovei, pentru a ajunge să avem legături real folosibile între provinciile istorice. Aceste lucruri nu vreau să le promit, că de promis le-au promis toți. Eu vreau să le fac.“

Student: De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?

La finalul dezbaterii de marți, Klaus Iohannis a invitat studenții din sală să îi adreseze câteva întrebări. În timp ce unii au vrut să afle mai multe despre reforma din Educație, alții au vorbit despre formatul discuției.

Iohannis: „La final, o deschidere spre sală, spre tineri…“

Student: „De ce nu ați ales să invitați jurnaliști care să vă pună întrebări incomode?“

Iohannis: „Puneți-mi o întrebare incomodă!“

Student: „Aceasta a fost!“

Iohannis: „Cred că au fost întrebări de mare calitate și substanță și de aceea m-am arătat mulțumit“.

Alți studenți au vrut să afle despre reforma în Educație.

Student: „Cum vedeți viitorul studenților în România, viitorul lor academic?“

Iohannis: „La prima parte, merită să rămâneți în țară, dar sunt perfect de acord că e binevenit un stagiu în afară, oricum ar fi definit și construit acesta, cred că veți avea posibilități noi de merge în altă parte și a studia undeva. Eu nu sunt întâmplător în România. La mine e o decizie conștientă și îmi pare bine că am rămas. Asta le-am spus și elevilor mei. Am fost 15 ani dascăl și întotdeauna le-am spus mergeți și studiați în altă parte, dar reveniți acasă. E important să ajungem în România în punctul ân care tinerii care termină studiile să își dorească să vină înapoi. Asta e cazul unui tânăr să acceadă pe scara ierahică când e merituos. Pe scurt, să reinstaurăm în România ceea ce se numește meritocrație și asta vreau să facă prin România educată. Să îl facem pe un tânăr să spună am studiat, pe aici, pe acolo, dar este bine în țara mea, cred că am șanse.“

Student: „Care ar fi soluția ca să îmbunătățim domeniul educației?“

Iohannis: „Nu există o soluție simplă pe care s-o implementăm de mâine, dar există chestiuni punctuale. Am avut o discuție cu doamna ministru Anisie și am început să lucrăm pe chestiuni care sigur nu vor schimba sistemul, dar vor îmbunătăți lucrurile. Nu sunt adeptul micilor reforme și veșnicelor modificări. Cum am spus Legea a fost aprobată și de atunci s-au făcut 64 de modificări care au deturnat sensul întregii legi. Dar abordarea de veșnică umblare și înșurubare la lege nu este una bună.“

Student: „Dacă considerați că e important pentru un președinte să cunoască mai multe limbi străine.“

Iohannis: „Pe mine m-a ajutat. Dar este important. Să știți că în Consiliul European nu toată lumea vorbește limbi străine, ca să nu umblăm cu un mit care nu stă în picioare. Dar e anevoios să vorbești cu un coleg prin intermediul traducătorului, se pierde mult din substanță.“

Student: „Vă considerați un președinte de tranziție?“

Iohannis: „Nu. Mă consider un președinte de construcție.“

Student: „Ați continua în politică, într-un partid, dacă nu ați mai fi președinte?“

Iohannis. „Da.“ ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele