Iohannis: Resping categoric remanierea propusă de Viorica Dăncilă

„PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere“

61
3 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, că respinge categoric remanierea guvernamentală propusă de premierul Viorica Dăncilă.

„Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar“, a spus Iohannis.

Președintele a ținut să explice cum s-a ajuns în actuala situație, precizând că premierul trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, dată fiind noua configurație politică, după ieșirea ALDE din coaliția guvernamentală.

„Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui August iar, la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentul, în situația în care se înlocuiesc miniștri. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată. După câtva timp, doamna prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari, din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare. Acum, doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră. Altfel, lucrurile nu se pot rezolva“, a explicat Klaus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a subliniat, de asemenea, faptul că noua solicitare de reamaniere este una neconstituțională, acuzând PSD că se agață de putere.

„Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate: este cras neconstituțională, fiindcă între timp este foarte clar și s-a anunțat și în public și în scris că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci […] Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului. Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție“, a continuat Iohannis.

În final, președintele a subliniat că nu va accepta nici o propunere, fără validare în Parlament.

„Repet, nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României“, a avertizat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele