Banca Centrală Europeană, îngrijorată de mersul economiei

35
3 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Banca Centrală Europeană a redus previziunile de creștere a PIB pentru acest an și pentru anul viitor pentru zona euro, a anunțat președintele instituției, Mario Draghi, într-o conferință de presă susținută joi, informează Mediafax.

BCE se așteaptă acum la o creștere de 1,1% anul acesta și 1,2% în 2020, a precizat Draghi după ședința de joi a consiliului guvernatorilor.

BCE a redus joi dobânda la facilitatea de depozit cu 10 puncte procentuale, la minus 0,50%. Consiliul guvernatorilor a decis menținerea dobânzii de politică monetară la zero, iar la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%.

Consiliul guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor cheie ale BCE să rămână la nivelurile lor actuale sau mai mici până când rata inflației se va îndrepta spre un nivel suficient de apropiat, dar sub 2%.

BCE a anunțat că reîncepe relaxarea cantitativă, urmând să cumpere active de 20 de miliarde de euro pe lună de la 1 noiembrie.

Deciziile vin în încercarea de a combate încetinirea creșterii economice. Banca a declarat că programul său de cumpărare a activelor va „funcționa atât timp cât este necesar”, în timp ce ratele dobânzilor vor rămâne „la nivelurile lor actuale sau mai mici” până când inflația din zona euro va atinge ținta de 2%.

Relaxarea cantitativă este o modalitate pentru băncile centrale de a pompa bani în sistemul financiar atunci când ratele dobânzilor sunt foarte scăzute și metodele convenționale de stimulare nu mai funcționează. Banca centrală cumpără active, de obicei obligațiuni de stat, iar a câștiga mai mulți bani în acest fel ar trebui să încurajeze instituțiile financiare să acorde mai multe credite întreprinderilor și persoanelor fizice.

În cadrul programului său anterior de relaxare cantitativă BCE a cumpărat active în valoare de 2.600 de miliarde de euro între 2015 și 2018.

Draghi a declarat la o conferință de presă că și previziunile privind inflația au fost reduse. “Inflația probabil va scădea, înainte de a crește din nou, spre sfârșitul anului”, a spus el.

El a spus că zona euro suferă din cauza reducerii comerțului internațional, într-un mediu de incertitudini globale prelungite.

Cea mai mare economie a zonei euro, Germania, este considerată pe larg în pragul recesiunii.

Deciziile BCE au atras o reacție rapidă din partea președintelui american Donald Trump, care a replicat că BCE „încerca și reușește să deprecieze euro față de dolarul FOARTE puternic”, în timp ce Fed „stă și stă și stă”.

Răspunzând comentariilor lui Trump, Draghi s-a referit la el drept „primul tweeter”. “Avem un mandat, urmărim stabilitatea prețurilor și nu vizăm cursurile de schimb, punct”, a spus Draghi.

Draghiva fi înlocuit de Christine Lagarde, la 1 noiembrie.

Principala rată de refinanțare a BCE este zero începând cu martie 2016.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele