Iran | Trump, gata să discute cu Rouhani, dar scenariul unei acțiuni militare e pe masă. Xi Jinping: Dezvoltarea situației, îngrijorătoare

62
2 minute de lectură

Președintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că este pregătit să discute cu omologul său iranian Hassan Rouhani, dar există mereu posibilitatea unei acțiuni militare împotriva Iranului, conform Reuters, preluată de Mediafax.

„Iranul era un loc extrem de ostil când am preluat funcția. Erau națiunea teroristă numărul unu în lume și probabil încă sunt și azi”, a declarat Donald Trump.

Întrebat dacă se vede nevoit să inițieze o acțiune militară, președintele a transmis: „Este mereu această șansă. Vreau să fac asta? Nu. Aș prefera să nu. Dar există mereu această șansă”.

De asemenea, președintele american și-a anunțat disponibilitatea de a discuta cu Hassan Rouhani.

„Bineînțeles. Aș prefera să discut”, a anunțat Trump.

Tensiunile din relațiile între Statele Unite și Iran s-au intensificat în ultima lună, la un an după ce Washingtonul a decis să se retragă din acordul nuclear.

Donald Trump a condamnat acordul nuclear, semnat de predecesorul său, Barack Obama, în anul 2015, considerând că nu se adreseaza suficient de bine programului de rachete al Iranului.

“Poziția Chinei și a Rusiei pe acest subiect este aceeași”

Președintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri, înainte de efectuarea unei vizite oficiale în Rusia, că tensiunile din Orientul Mijlociu sunt cu adevărat îngrijorătoare și că toate părțile implicate trebuie să dea dovadă de control, conform Reuters, preluat de Mediafax.

Jinping consideră că „presiunea excesivă” din partea Statelor Unite, exercitată prin intermediul sancțiunilor unilaterale, sunt motivul creșterii tensiunilor în Orientul Mijlociu.

„Dezvoltarea situației este îngrijorătoare”, a declarat președintele chinez.

Acordul Nuclear cu Iranul ar trebui să fie complet implementat și respectat, având în vedere importanța lui crucială pentru pacea și stabilitatea din Orientul Mijlociu, a transmis Jinping.

„Poziția Chinei și a Rusiei pe acest subiect este aceeași, și sperăm ca părțile implicate să rămână raționale și să dea dovadă de control, să intensifice dialogul și consultațiile și să scadă temperatura acestei situații tensionate”, a concluzionat președintele chinez.

Administrația de la Beijing și-a manifestat în mai multe rânduri față de nemulțumirea față de amenințările Statelor Unite la adresa țărilor și companiilor care importă petrol iranian, încălcând astfel sancțiunile americane. China și Iranul au relații strânse în domeniul energetic.

„China va continua să își apere ferm drepturile și interesele legitime și legale”, a declarat Jinping, cu referire la importurile de petrol din Iran.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele