Iranul neagă doborârea aeronavei ucrainene

17
3 minute de lectură

Iranul a cerut, vineri, Statelor Unite să aștepte rezultatul investigației asupra prăbușirii, miercuri, a aeronavei ucrainene, în apropiere de Teheran. Surse guvernamentale, citate de presa iraniană de stat, susțin că informația conform căreia aeronava ar fi fost doborâtă cu două rachete sol-aer ar fi „o mare minciună“, relatează CNN.

Urmăriți-ne și pe Facebook

„Nimeni nu își va asuma responsabilitatea pentru o minciună atât de mare, atunci când va fi evident că informația este neadevărată“, a comentat purtătorul de cuvând al Guvernului, Ali Rabiei.

„Este neplăcut faptul că operațiunile psihologice ale Guvernului Statelor Unite și ale celor care îl susțin, conștient sau inconștient, adaugă această insultă la suferința familiilor pentru a-și atinge scopurile prin propagarea unor astfel de minciuni“, a adăugat sursa citată.

Potrivit lui Rabiei, în conformitate cu regulile internaționale, autoritatea aviatică din țara în care a avut loc accidentul (Iran), organizația aviatică a țării care a autorizat zborul (Ucraina), proprietarul avionului (Ucraina), fabricantul aeronavei (Boeing) și fabricantul motoarelor aparatului (Franța) pot participa la investigație.

Miercuri, oficiali de la Teheran avertizau că Iranul nu va comunica Statelor Unite sau Boeing datele recuperate din cutiile negre.

O delegație ucraineană se află deja în Iran. „Acceptăm, de asemenea, participarea tuturor țărilor care și-au pierdut cetățeni în incident“, a spus Rabiei.

Iran: Descifrarea cutiilor negre va dura luni de zile

Recuperarea datelor cutiilor negre ale aparatului Boeing 737-800 ar putea dura până la două luni, susțin oficiali de rang înalt din cadrul Organizației Aviației Civile Iraniene.

„Douăsprezece grupuri de experți au fost stabilite pentru a investiga prăbușirea. Trebuie să colectăm toate informațiile, înainte de a oferi concluzia finală“, a spus șeful Organizației, Ali Abedzadeh, într-o conferință de presă.

Locul accidentului, curățat în grabă

Potrivit unui martor ocular citat de CNN, toate fragmentele mari de aeronavă au fost îndepărtate de la locul accidentului, în apropiere de Teheran, situație pe care experții o consideră a fi neobișnuită, în stadiul incipient în care se află ancheta.

Conform martorului, miercuri, situația părea a fi sub control. Poliția iraniană și Gărzile Revoluționare au izolat locul accidentului și au împiedicat accesul curioșilor. Cu toate acestea, începând cu ziua de joi, forțele de ordine nu au mai fost prezente, situația la fața locului părând a fi mult mai „anarhică“.

În mod normal, specialiștii tuturor părților implicate doresc să vadă epava în starea ei naturală, înainte ca aceasta să fie transportată într-un loc securizat.

Comisia Europeană cere „o investigație credibilă“

„În acest stadiu, încă nu avem dovezi concludente cu privire la ce a provocat incidentul și așteptăm în continuare rezultatul investigației“, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Stefan de Keersmaecker, într-o conferință de presă ce a avut loc vineri.

„Este foarte important pentru noi ca investigația ce are loc să fie una independentă și credibilă“, a adăugat sursa citată. Comisia „este pregătită să ofere orice asistență“ autorităților implicate în investigație, a dat asigurări Keersmaecker. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele