Isărescu: orice tărăboi costă

553
2 minute de lectură

Banca Națională a României (BNR) a intervenit în piața valutară pentru a susține leul, în partea a doua a lunii ianuarie, când moneda noastră națională a atins minimul istoric de peste 4,76 lei pentru un euro, a admis guvernatorul Mugur Isărescu. .

„Orice tărăboi costă. Mișcarea aceea (recomandarea de vânzare n.r.), care nu ne-a surprins, ne așteptam, a fost periculoasă, peste noapte. Leul era tranzacționat intens și a apărut o recomandare a unei bănci mari: vindeți România. (…) Nu am avut momente ușoare. Recunosc. Nu pot să neg că nu am intervenit, pentru că este prea evident, dar nu comentez, că am intervenit”, a explicat Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Din 2006, leul este total convertibil, iar aceasta este una dintre piețele din România care funcționează foarte bine, a reamintit Guvernatorul BNR. „Credeți că un asemenea avantaj se obține pe ochi frumoși? Înseamnă credibilitate, rezerve”, a subliniat Isărescu. Ori tocmai la credibilitate guvernul României nu stă foarte bine, iar, în ceea ce privește rezervele tocmai acestea erau invocate de reprezentanții executivului pentru a fi folosite în combaterea efectelor negative induse de măsurile guvernamentale.

Tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, Mugur Isărescu răspuns acuzației că instituția ține rezervele în străinătate. „Unde vreți, nene, să le țin? Sunt rezerve internaționale! Credeți că euro, dolarii stau aici în beci la Banca Națională. Nu, stau în conturi în străinătate. Acum este nebunia cu aurul…”, a mai spus Isărescu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele