Isărescu: Problema nu este la exporturi, ci la importuri

65
Foto: Bogddan Cristel
1 minut de lectură

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că asistăm la accentuarea dezechilibrului extern pe fondul absorbţiei interne dincolo de potenţialul economiei, arată Mediafax. Cererea excedentară de consum a continuat să erodeze contul curent. România are o creştere economică robustă, în atenuare faţă de maximul postcriză înregistrat în anul 2017, bazată în continuare pe consum.

„Nu putem spune că exporturile au performat slab, problema este la importuri”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat faptul că ponderea datoriei publice nu a crescut în PIB, rămânând la 35%, asta şi în urma creşterii PIB, dar că problema este ce facem cu banii împrumutaţi. Isărescu a evidenţiat tendinţa ultimei perioade, de scădere a formării brute de capital şi de creştere abruptă a salariilor.

Guvernatorul a evidenţia şi riscurile legate de cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar -bancar, după apariţia neaşteptată a OUG 114 ale cărei prevederi iniţiale afectau stabilitatea financiară şi limitau eficienţa politicii monetare.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele