Istoria succintă a marilor pandemii de gripă

941
4 minute de lectură
Foto: CDC.gov

Epidemiile de gripă ucid anual între 250.000 și 500.000 de persoane și contaminează între trei și cinci milioane de oameni. În prezent, omenirea se confruntă cu un nou tip de coronavirus, COVID-19, care a făcut ravagii în China, răspândindu-se acum în tot mai multe regiuni, inclusiv în Europa. Să ne amintim de cele mai devastatoare pandemii de gripă din ultimii aproximativ o sută de ani.

La nivel european, Austria și Croația sunt, până la închiderea ediției, cele mai recente țări care au anunțat cazuri de infectare cu coronavirus. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Italia, în timp ce alte state care au înregistrat îmbolnăviri sunt Belgia, Finlanda, Suedia, Franța, Marea Britanie, Spania. Numărul deceselor se ridică, la nivel mondial, la peste 2.600, în timp ce numărul persoanelor infectate a depășit 80.000, majoritatea în China.

1918 – Gripa spaniolă

Cea mai devastatoare pandemie de gripă din istoria recentă provocată de o tulpină a virusului H1N1 a ucis între 20 și 50 de milioane de persoane la scară mondială. Pandemia s-a răspândit în trei valuri simultane în Europa, Asia și America de Nord. Virusul a fost letal mai ales la tineri, originea acestuia fiind și astăzi necunoscută. Conform estimărilor, virusul a afectat circa 500 de milioane de persoane, adică aproximativ o treime din populația planetei. La acea vreme, nu existau vaccinuri sau medicamente capabile să trateze eficient noul virus. Cetățenii primeau atunci ordinul de a purta măști medicale, școlile, teatrele și afacerile de tot felul se închideau, în timp ce cadavrele se adunau în morgi improvizate, înainte ca virusul să-și încheie letalul marș global.

1957-1958 – Gripa asiatică

Identificat mai întâi în China, un nou tip de virus H2N2 a provocat circa două milioane de decese în toată lumea. Virusul se crede că ar fi apărut după ce o formă umană a H2N2 s-a combinat cu o tulpină mutantă prezentă la rațe. Cele mai multe persoane decedate erau vârstnici. Tulpina virusului nu a mai fost depistată la oameni din 1968.

1968-1969 – Gripa din Hong Kong

Detectat prima oară în Hong Kong, virusul H3N2 a ucis aproximativ un milion de persoane la nivel mondial. Virusul a fost extrem de contagios, fapt ce a dus la răspândirea sa rapidă. În primele două săptămâni de la apariție, 500.000 de cazuri au fost deja raportate, virusul răspândindu-se apoi rapid în Asia de Sud-Est. În câteva luni, virusul a ajuns în regiunea Canalului Panama și în Statele Unite, unde a fost adus de militarii reveniți din Vietnam. Au urmat, una după alta, Marea Britanie și alte țări din Europa de Vest, Australia, Japonia, numeroase țări din Africa, Europa de Est, America Centrală și de Sud. Pandemia a avut loc în două valuri și în majoritatea regiunilor al doilea val a produs mai multe victime. Virușii de tip H3N2 circulă și astăzi.

1997 – Gripa aviară

Pentru prima oară în istorie, un virus gripal a putut să se transmită de la păsări la oameni. Infectările cu H5N1 au fost asociate cu piețele de păsări. Virusul a ucis trei persoane din cele 18 cazuri depistate inițial la Hong Kong. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înregistrat 598 de cazuri începând cu 2003, dintre care 352 de decese. Majoritatea deceselor cauzate de gripa aviară s-au înregistrat în Egipt, Indonezia, Vietnam și China. Până în prezent, virusul nu s-a adaptat pentru a se putea transmite ușor de la om la om.

2009 – Gripa porcină

Unul dintre virușii mai recenți este H1N1 al gripei porcine apărut în 2009, în Mexic. Acesta din urmă este o combinație a virusului eurasiatic al gripei porcine combinat cu o altă tulpină care, la rândul său, este o combinație a virusului aviar, porcin și uman. Acest nou virus a dus la moartea a peste 18.000 de persoane la nivel mondial. ­■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele