Home Actualitate Italia promite să respecte regulile fiscale ale UE

Italia promite să respecte regulile fiscale ale UE

0
Italia promite să respecte regulile fiscale ale UE
4 minute de lectură

Răspunzând unei scrisori din partea Comisiei Europene care pune la îndoială motivul pentru care datoria deja imensă a Italiei a crescut anul trecut, ministrul Economiei, Giovanni Tria, a acuzat o recesiune economică și a declarat că măsurile suplimentare de întărire disciplinei fiscale ar face ca lucrurile să se înrăutățească.

“Vreau să reiterez că bugetul 2020 va fi conform Pactului de stabilitate și creștere (Stability and Growth Pact – SGP)”, a declarat Tria în scrisoarea sa adresată Bruxelles-ului, publicată vineri.

Scăderea comerțului global și a activității de producție în a doua jumătate a anului 2018 a fost bruscă și mai profundă decât se aștepta, a spus el, ceea ce a împiedicat guvernul de la Roma să îndeplinească cerința UE de a micșora datoria.

“Cred că noul guvern a urmat o abordare responsabilă și prudentă”, a adăugat el.

“În orice caz, având în vedere rata înaltă a șomajului și condițiile aproape deflaționiste, introducerea unor măsuri fiscale restrictive ar fi fost contraproductivă”.

Italia dorește să evite un conflict juridic cu UE în ceea ce privește deficitul său structural, care suferă de pe urma efectelor ciclului de afaceri și al unor elementele nefavorabile care s-au manifestat conjunctural.

În conformitate cu normele UE, este necesar să se reducă deficitul cu 0,6% din produsul intern brut în fiecare an până când acesta este în echilibru. În schimb, acesta a crescut în fiecare an începând cu anul 2015.

Acțiune disciplinară

Scrisoarea UE, semnată de comisarii pe probleme economice Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici, a fost trimisă miercuri, adică la o zi după ce vicepremierul italian de dreapta, Matteo Salvini a denumit normele fiscale ale UE ca fiind ”învechite”.

După ce a câștigat duminică alegerile parlamentare europene, Salvini, al cărui partid conduce Italia pentru încă un an într-o coaliție cu mișcarea anti-migrație Cinci stele, a promis să adopte reduceri substanțiale ale impozitelor, care ar putea duce la creșterea deficitului.

Șeful Ligii insistă asupra faptului că Italia ar trebui să reducă impozitele pentru a stimula creșterea economică, în loc să respecte regulile fiscale care ar putea să facă să sufere economia.

Mișcarea Cinci stele, ”lingându-și rănile” după înfrângerea electorală din UE, a declarat că sprijină planurile fiscale ale lui Salvini, dar nu va accepta nicio reducere a cheltuielilor pentru sănătate sau bunăstare.

Tria, un fost academician care nu este membru al vreunuia dintre partide, a avut adesea relații tensionate cu colegii săi de guvernare, deoarece a încercat să le impună aprobarea unui deficit mai mic.

Un semn al tensiunilor din cadrul coaliției a fost și faptul că publicarea scrisorii sale a fost amânată până în ultima clipă, când liderul mișcării 5 stele, Luigi Di Maio, a declarat că nu a fost consultat asupra conținutului și că dorea o reuniune a guvernului înainte de a fi trimisă.

Conform legislației UE, Comisia este obligată să avertizeze statele membre în scris atunci când nu respectă obiectivele fiscale convenite. Acestea le obligă să mențină deficitul global sub 3% din PIB și datoria sub 60% din PIB.

Bruxelles-ul va lua în considerare acum “factorii relevanți” pe care Italia îi consideră că ar fi contribuit la deteriorarea fiscală. Dacă CE decide că aceștia sunt insuficienți pentru a explica derapajul va începe acțiunea disciplinară.

Datoria națională a Italiei a crescut de la 131,4% din PIB în 2017 la 132,2% în 2018 și va crește până la 133,7% în acest an și la 135,2% în 2020, potrivit previziunilor Comisiei.

Tria a declarat că deficitul din 2019 ar putea să fie sub ținta guvernului de 2,4% din PIB – un nivel considerat prea ridicat de Comisie. Bugetul pentru 2020 va fi prezentat în toamnă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here