Italia și Grecia nu îl recunosc pe Juan Guaidò ca președinte interimar al Venezuelei

41
3 minute de lectură

Italia şi Grecia au transmis ieri după-amiază că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaidò, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia, în contextul în care alte ţări din Uniunea Europeană au semnalat că ar putea urma exemplul SUA, care-l susțin pe liderul opoziției.

„Italia nu îl recunoaşte pe autoproclamatul preşedinte al Venezuelei, Juan Guaidò. Este vorba de principiul noningerinţelor externe, recunoscut de Naţiunile Unite“, a declarat Manlio Di Stefano, secretar de stat în Ministerul italian de Externe, citat de Mediafax.

„Noi suntem în totalitate împotriva ideii că o ţară sau un grup de ţări terţe ar putea determina politicile interne ale altui stat. În prezent, interesul cel mai mare este să evităm un război în Venezuela. Această greşeală a fost făcută în Libia şi toată lumea recunoaşte acest lucru. Trebuie să evităm această situație în Venezuela“, a spus oficialul italian.

La rândul său, Guvernul Greciei a avertizat că nu vrea „o nouă Libie în America de Sud“. „Uniunea Europeană trebuie să asume un rol de mediere, nu să se ralieze iniţiativelor altor mari puteri“, a declarat Giorgios Katrougalos, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Atena.

Franţa îl va recunoaşte pe Juan Guaidò drept preşedinte interimar al Venezuelei, dacă nu vor fi convocate alegeri prezidenţiale anticipate până duminică, a afirmat ieri după-amiază premierul francez, Édouard Philippe. În lipsa convocării alegerilor anticipate în intervalul de opt zile fixat de preşedintele Emmanuel Macron şi de alţi lideri europeni la 26 ianuarie, „îl vom recunoaşte, în coordonare deplină cu parteneri europeni precum Germania, Spania şi Marea Britanie, pe Juan Guaidò drept preşedinte interimar al Venezuelei“, a spus Édouard Philippe.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave și a alegerilor pe care le consideră a fi fost fraudate. Maduro și-a început recent al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Rusia, China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolás Maduro.

Potrivit ONU, cel puțin 40 de persoane au fost ucise în urma recentelor violențe din Venezuela, inclusiv 26 de oameni care au fost împușcați de către forțele pro-guvernamentale, iar alte 850 de persoane au fost reținute.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele