SUA vor înceta să respecte Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, începând de sâmbătă

47
2 minute de lectură

Statele Unite nu se vor mai conforma prevederilor Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) începând de sâmbătă, după eșecul unor discuții de ultim moment în vederea găsirii unei soluții de natură să permită menținearea acordului, potrivit subsecretarului american de Stat pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Andreea Thompson, citat de Mediafax.

SUA „pot suspenda obligațiile privind INF începând de la 2 februarie“, a explicat Thompson.

Eșecul eforturilor de soluționare a disputei ar putea duce la retragerea SUA din INF începând de sâmbătă, dacă Moscova nu acceptă să renunțe la un nou tip de rachetă de croazieră ce poate transporta focoase nucleare, despre care Washingtonul susține că încalcă prevederile înțelegerii.

Moscova a refuzat să distrugă noua rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), susținând că respectă în totalitate prevederile acordului.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele