Iulian Fota: În programul partidelor politice nu apare pe nicăieri securitatea națională

28
5 minute de lectură

Fostul consilier prezidențial și expert în securitate naţională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că securitatea națională e extrem de marginalizată în România, din lipsă de profesionalism, precizând că partidele nu abordează deloc subiectul, transmite MEDIAFAX.

„Din punct de vedere conceptual, trebuie să punem egal între interese și valori. În lumea occidentală, nu există diferențe între interese și valori. Cel mai important lucru pe care nu vrem să-l înțelegem este că securitatea în occident este o valoare și în egală măsură un interes național. Astăzi, din lipsă de profesionalism, securitatea națională este extrem de marginalizată. M-am uitat în ultimele săptămâni la programele partidelor politice. Nu apare pe nicăieri securitatea națională, mai vezi politică externă, superficial tratată. Ideea de securitate și politica de securitate, ambele sunt complet ignorate. Într-un moment în care deficitul de securitate națională crește, lumea e un loc din ce în ce mai periculos. Amenințările la adresa României sunt mult mai bine conturate decât în trecut, mult mai puternice și amplificate de vulnerabilitățile interne pe care le vedem cu toții. Lista vulnerabilităților începe cu proasta guvernare. Reacția noastră internă este din ce în ce mai firavă”, a declarat, joi, Iulian Fota, în cadrul Conferinţei pe tema “Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”.

Acesta a spus că discuțiile privind securitatea națională trebuie să aibă loc în interiorul României, și nu ar trebui prezentate în continuare, precum în trecut, doar aliaților externi.

„Noi, inerțial și oarecum inutil, continuăm să organizăm dezbateri care sunt cristalizate spre exterior, spre străinătate, îi vânăm pe aliații, cunoscuții din străinătate, încercăm să le explicăm în continuare că România poate fi un furnizor de securitate, un lucru care a fost bine făcut începând cu ’97, când România a început să-și argumenteze cazul său, respectiv aderarea la NATO și UE. Eu cred că dacă vom continua cu această abordare, care a fost foarte importantă în trecut, greșim. Principalele dezbateri pe care ar trebui să le organizăm sunt cele între noi”, a mai spus Fota.

De asemenea, Iulian Fota consideră că România se află într-o confuzie ideologică. „Acest demers de a organiza discuții cu aliații este viciat, pentru că în acest moment, în interior, suntem într-un moment de gravă confuzie și ideologică și strategică. România este din ce în ce mai neputincioasă, lucrul ăsta se vede, are un deficit de securitate în creștere, pentru că lumea este un loc tot mai periculos. Cea mai importantă discuție pe care trebuie s-o avem este între noi, românii. România este neputincioasă, nu că am fi noi incompetenți, pentru că trăim într-o confuzie ideologică care generează și paralizie strategică, într-un moment în care România se confruntă inclusiv cu scenarii teritoriale mai vechi pe care le-am crezut până acum vreo câțiva ani de zile dispărute din parohia riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale”, a afirmat acesta.

„Interesele sunt perene. Istoric, noi, românii, am avut trei interese naționale mari de-a lungul timpului, primul să ne păstrăm integritatea teritorială, modernizarea noastră ca țară și unirea rămân în continuare valabile”, a mai declarat fostul consilier prezidențial.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”, „capacitatea României de a garanta securitatea naţională” şi conceptul de „securitate naţională a României” în context internaţional.

Pornind de la premisa că „securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii”, participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.

1 COMENTARIU

  1. Domnu Fota demonstrează încă odată că romanul, când e im “foncție”, e interesat de “săracele personale, iar când răspunderea/”foncția” îi dispare, atunci devine și doct și clarvăzător. ASA și cu “musiu” Fota. Cat a fost la MApN, la Administratia Prezidentiala sau prin alte demnități a tras-o de coada ca sa nu supere. Acum când a devenit liber de orice răspundere are “soluții”. Haide, dom’le, fugi de’aici!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele