Japonezii vor ca piața lemnului românesc să aibă surse legale

89

Declic, împreună cu organizația de mediu EIA (Enviromental Investigation Agency) s-au aflat timp de o săptămână în Japonia, ”pentru a se întâlnit cu directorii celor mai importante 5 companii nipone ce cumpără lemn de la Schweighofer și a le prezenta rezultatele a 4 ani de investigații care arată cu dovezi de neocolit că mare parte din lemnul exportat de firma austriacă este ilegal”, arată reprezentanții Declic într-o comunicare.

”Evenimentul central al deplasării în Japonia a fost o conferință despre ilegalitățile din industria forestieră românească, la care au fost în sală peste 60 de participanți, jurnaliști, activiști de mediu din Japonia, oameni din aparatul de stat, dar și oameni de afaceri.”

În urma conferinței, reprezentanții Agenției Guvernamentale Forestiere din Japonia au anunțat că instituția va face publice, până în vară, concluziile unei investigații guvernamentale despre riscul achiziționării materialelor lemnoase din România.

Totodată, companiile Sojitz și Itochu au declarat că, în cazul în care Holzindustrie Schweighofer (HS) nu  implementează, până în 2020, trasabilitatea reală pe toate sursele de lemn, vor înceta să cumpere marfă de la ei. În acest moment HS se mândrește că a implementat un sistem de urmărire GPS a lemnului care arată clar de unde provine bușteanul. Dar aproximativ 60% din lemnul comercializat de HS este cumpărat de la diferite depozite, care nu au un asemenea sistem. Acolo se „spală” lemnul furat, depozitele preiau tot riscul și singura dovadă că acel lemn este din surse legale este o hârtie ștampilată. Până acum această hârtie era suficientă pentru piața din Japonia. HS ar trebui să impună însă (și poate  să facă asta) aceleași standarde de urmărire a lemnului și depozitelor de la care preiau marfă. Nu au făcut asta până acum, dar lațul se strânge: sunt anchetați în două țări europene (România și Ucraina) pentru mită și măsluire a licitațiilor și au probleme tot mai mari cu clienții internaționali. Să ne aducem aminte că, tot în urma unei campanii Declic,  Leroy Merlin a renunțat să mai cumpere de la Schweighofer. La fel Spar și Brico Dépôt, în Austria.

În apărarea Schweighofer au luat cuvântul Michael Hauptmann, directorul diviziei Sustenabilitate, profesor universitar Valeriu Norocel din Brașov și jurnalistul Alexandru Căuțiș (de la Kamikaze).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele