Jucătoare numărul 1 în lume. Caut antrenor

Darren Cahill s-a retras din colaborarea cu Simona Halep. Anunțul i-a surprins pe cei care urmăresc fenomenul sportiv.

224
6 minute de lectură

Cahill era deja foarte cunoscut în România. Și foarte apreciat. Se poate spune că, paradoxal, Cahill era cel puțin la fel de bine văzut de către publicul românesc ca Simona Halep. Dacă Simona are parte de câțiva critici, eventual de bună-credință, sau de prea mulți detractori, dintre care unii pare că au făcut o obsesie față de jucătoare, Cahill era privit cu o maximă simpatie.

S-a spus despre antrenorul australian că intervențiile sale în pauzele dintre ghemuri ar trebui strânse într-un manual de psihologie sportivă. Se prea poate, doar că s-a vorbit prea mult despre intervențiile sale psihologice și inspiraționale și s-au uitat prea repede sfaturile tehnice. Care au existat, uneori, chiar în timpul meciurilor.

Să ne aducem aminte, de asemenea, că Daren Cahill a lucrat destul de mult cu Halep la aspectele tehnice ale jocului. Au făcut împreună o serie de ajustări și de progrese. Când a fost evident că Halep trebuie să își perfecționeze lovitura de serviciu, Cahill a insistat să lucreze la acest capitol tehnic. Atunci când era evident că Simona trebuie să își îmbunătățească jocul de voleu, Cahill a convins-o să participe la turnee de dublu care aproape au obligat-o pe Halep să facă progrese în ceea ce privește jocul la fileu.

Tehnician, psiholog, mentor. Cine poate să facă, din nou, toate acestea

Toate aceste schimbări de natură tehnică au mers mână în mână cu cele de pe plan psihic. Cel puțin în zona aflată la vedere, publică, în fața camerelor de luat vederi, Cahill a devenit odată cu trecerea timpului mai mult un mentor, un coach, un psiholog decât un simplu antrenor de tenis. Transformarea era firească, dacă ne gândim că a venit în timp și odată cu progresele tehnice și fizice pe care le-a înregistrat Simona Halep.

SINGAPORE – OCTOBER 20: Simona Halep of Romania poses with her coach Darren Cahill after winning the Chris Evert WTA World No.1 trophyÊfor her achievement of securing theÊWTA Year End World No.1 Ranking presented by Dubai Duty Free. She is the first player to receive the newly named trophy. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Echipa Halep-Cahill s-a concentrat pe fortificarea psihică și pe găsirea unor soluții pe teren în momentele dificile ale meciurilor. S-a vorbit poate un pic prea mult despre efectele miraculoase ale antrenorului australian asupra Simonei în unele momente importante ale meciurilor. Titlurile unor ziare erau ceva de tipul: „După ce Darren Cahill a intrat pe teren și i-a spus ce să facă, Halep a câștigat triumfător meciul”. O frază doar parțial adevărată, pentru că, până la urmă, cea care intră pe teren, cea care înțelege și aplică sfaturile antrenorului nu este nimeni alta decât Simona Halep.

S-a vorbit cu destul de mult patos despre disensiunile temporare dintre cei doi. Despre ieșirile nervoase ale Simonei la adresa lui Cahill. A fost evocată foarte des scena de la turneul de la Miami, de anul trecut, atunci când australianul a amenințat-o direct că se pot despărți. Ruptura nu s-a produs, dar evenimentul a fost văzut ca o lecție pe care i-a dat-o Darren Cahill.

Să fim realiști! Nu este singurul caz, iar dincolo de lumina reflectoarelor și de camerele de luat vederi, relația dintre jucători și antrenori este una complicată. Au demonstrat-o recent Garbine Muguruza și Sam Sumyk, într-un moment ce va rămâne antologic, în care personajul negativ a fost antrenorul, cel care exasperat de jucătoare a reușit să spună o expresie deloc decentă.

Plecarea lui Cahill îi complică și mai mult viața lui Halep

Cert este că plecarea lui Cahill se face într-un moment cum nu se poate mai rău pentru Simona Halep. Pentru sezonul care începe de anul viitor, Halep mai adaugă o problemă pe listă alături de cea privind accidentarea. Care vor fi soluțiile rămâne de văzut.

Dar prima și cea mai complicată problemă este starea fizică a Simonei Halep. Sfârșitul de sezon 2018 ne-a arătat o Halep cu mari probleme fizice, din cauza accidentării, iar în afară de declarațiile tot timpul optimiste ale jucătoarei românce nu avem niciun indiciu că lucrurile vor sta mai bine, anul viitor, din punct de vedere fizic. Există așadar un mare semn de întrebare referitor la recuperarea completă a jucătoarei.

Acum, a mai intervenit și problema despărțirii de antrenor. Și toată lumea se întreabă ce antrenor va alege Halep, iar unii specialiști constată că, în principiu, lista potențialilor succesori ai lui Cahill nu poate fi prea lungă. Motivul este simplu: în tenisul mondial, nu sunt mulți antrenori de anvergura lui Cahill.

Simona, în luptă cu hernia de disc, se pregătește de „grefa” unui nou antrenor

Cu toate acestea, opțiunile Simonei pot fi foarte diverse. S-ar putea gândi să îl readucă pe Andrei Pavel urmând modelul recent al germancei Angelique Kerber, care a rupt colaborarea cu Wim Fisette (un alt fost antrenor al lui Halep) și a anunțat că noul ei antrenor este Rainer Schuttler, un fost jucător german, din generație cu Pavel. Dacă ar fi să dăm frâu liber imaginației, o idee interesantă ar fi aceea de a încerca să o aducă alături de ea pe Chris Evert (fostă mare jucătoare, acum comentator TV și, de-a lungul timpului, o susținătoare deschisă a Simonei Halep). Iată că posibilitățile teoretice sunt nelimitate, cele practice sunt mult mai puține.

Cu siguranță însă, sfătuitorii Simonei Halep, și anume Virginia Ruzici și Ion Țiriac, lucrează deja la găsirea noului antrenor. Până acum, îndrumările celor doi, și mai ales ale Virginei Ruzici, cu care Halep lucrează încă de la începutul carierei, au dat rezultate. De asemenea, ar fi ideal ca noul antrenor să fie găsit și numit cât mai repede, astfel ca o parte din pregătirea de iarnă să se facă împreună. Acum, Halep trebuie să uite de persoana Daren Cahill, dar să păstreze în memorie metodele de antrenament și îndrumările motivaționale.

Așadar, după hernia de disc, Halep va trebui să rezolve anul viitor sau chiar mai repede și „grefa” unui nou antrenor. Cu siguranță, anul viitor, în fața Simonei stau noi provocări.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele