Judecător: Decizia lui Boris Johnson de a suspenda Parlamentul este legală

70
2 minute de lectură

Decizia premierului britanic Boris Johnson de a suspenda Parlamentul de la finalul acestei luni până la jumătatea lui octombrie este legală, a hotărât miercuri un tribunal din Scoția, informează Mediafax.

Peste 75 de parlamentari britanici au contestat la curte dreptul lui Johnson de a suspenda Parlamentul sau de a amâna sesiunea parlamentară, argumentând că este ilegal sau neconstituțional deoarece încearca să facă acest lucru pentru a forța un Brexit fără acord la 31 octombrie, limitând astfel posibilitatea ca adversarii săi să se opună.

Judecătorul Raymond Doherty a declarat că această chestiune nu ține de competența justiției, ci este o problemă politică ce trebuie să fie judecată de către Parlament și electorat.

„Din punctul meu de vedere, sfatul dat în ceea ce privește decizia de amânare este o chestiune ce implică sistemul și raționamentul politic“, a declarat Doherty în fața Curțiii Supreme Civile din Scoția.

„Acesta este un teritoriu politic și un proces decizional care nu poate fi evaluat împotriva standardelor legale, ci doar de raționamente poliitice“, a adăugat el.

Joanna Cherry, membră a Partidului Național Scoțian, care a condus acțiunea, a anunțat că va face apel.

Johnson a anunțat la 28 august că va suspenda Parlamentul de la jumătatea lunii septembrie până la mijlocul lunii următoare, cu puțin timp înainte ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 octombrie, pentru a permite Guvernului să anunțe un nou program legislativ.

Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele