Judecătoria Ploiești își suspendă ședințele jumătate de oră în fiecare zi

31

Magistrații continuă protestele față de adoptarea ordonanței de urgență promovată de ministrul Tudorel Toader și adoptată de guvern săptămâna trecută, prin care au fost modificate legile Justiției. De astă dată, a venit rândul judecătorilor de la Ploiești, care au decis suspendarea, timp de jumătate de oră, în fiecare zi, a ședințelor de judecată ca formă de protest față de ordonanța dată de Toader fără consultarea practicienilor domeniului.

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Judecătoria Ploiești a luat decizia declanșării protestului pentru a determina abrogarea actului normativ, cu excepția dispozițiilor adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii și care privesc admiterea la Institutul Național al Magistraturii și activitatea specifică desfășurată de instituție, anunță judecătorii într-un comunicat remis presei miercuri.

Astfel, începând de pe 28 februarie și până pe data de 8 martie, judecătorii vor purta banderole albe în sala de judecată iar în fiecare zi ședințele vor fi suspendate timp de jumătate de oră, între orele 12.00 – 12.30.

Judecătorii sunt nemulțumiți că guvernul a modificat legile Justiției fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii și reclamă faptul că adoptarea actului normativ în regim de urgență nu era justificată, în contextul în care legile Justiției abia au fost modificate în toamna anului trecut.

De asemenea, ei mai reclamă faptul că a fost încălcat principiul separației puterilor în stat, prin scoaterea de sub controlul ierarhic al Ministerului Public a secției speciale de anchetare a magistraților care trece în subordinea politică a ministrului Justiției. Judecătorii ploieșteni spun că, astfel, se ”vulnerabilizează independența sistemului judiciar”, printr-o abordare ”aptă să faciliteze creșterea presiunii în activitatea judiciară”.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele