Justiția din Republica Moldova, subiect de îngrijorare pentru ambasada SUA

17
2 minute de lectură
Foto: Getty Images

Ambasada Statelor Unite de la Chișinău și-a exprimat, marți, pe pagina oficială de Facebook, îngrijorările în ceea ce privește starea actuală a sistemului de justiție din Republica Moldova.

Reproducem integral comunicatul:

„Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova.

Suntem îngrijorați de anunțurile conform cărora recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție.

Statele Unite susțin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupției și pe acelea din sectorul justiției. Cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție.

Încurajăm judecătorii și procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului, și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.”

Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului…

Publicată de U.S. Embassy Moldova pe Marţi, 1 octombrie 2019


LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele