KATHIMERINI: Ministrul de externe al Greciei, mulţumit de concluziile Consiliului European

17
4 minute de lectură

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, şi-a exprimat satisfacţia cu privire la textul concluziilor Consiliului European. Într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea Consiliului Miniştrilor de Externe din statele-membre ale Organizaţiei de Cooperare la Marea Neagră, Dendias a declarat că: “ţara este extrem de mulţumită”. “Familia europeană este un proces continuu, este un demers istoric unic şi de fiecare dată când este manifestată solidaritate faţă de o ţară-membră, acest demers devine mai profund, iar succesul lui este reliefat cu atât mai mult”.

Ministrul grec de externe a mai subliniat că partea greacă nu renunţă cu niciun chip la “invocarea constantă, permanentă şi continuă a nulităţii textelor respective şi în special a textului care, cu multă ingeniozitate, ca să nu spun mai mult, şterge de pe hartă Creta şi celelalte insule greceşti şi anulează consecinţele juridice ale existenţei acestora”. (Este vorba de acordul încheiat între Turcia şi Libia privind delimitarea zonelor maritime din estul Mediteranei care, potrivit Atenei, nu ar lua în considerare dreptul insulelor greceşti din regiune de a deţine platou continental n.trad.)

În perioada 12-13 decembrie s-a desfăşurat la Atena cea de-a 41-a întâlnire a Consiliului Miniştrilor de Externe din statele-membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră în cadrul Preşedinţiei Elene a organziaţiei. În timpul reuniunii Consiliului au fost examinate perspectivele colaborării pe mai departe între statele-membre în domenii precum energia, transporturile şi turismul.

Preşedinţia greacă a avut drept scop promovarea cooperării economice între membri, economia verde, dar s-a axat şi pe reformarea cadrului instituţional de funcţionare a Organizaţiei în vederea obţinerii unei eficienţe mai mari.

Grecia susţine colaborarea în cadrul OCEMN şi UE, două organisme în care Grecia face parte din nucleul dur. După cum a precizat Dendias, pe durata preşedinţiei elene a organizaţiei care a început la data de 1 iulie, s-au făcut eforturi pentru o colaborare mai intensă între membri, dar şi în direcţia găsirii unor modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei organismului şi de consolidare a capacităţii de asumare a proiectelor.

Armonizându-se cu tendinţa globală, Grecia a urmărit să pună accent pe necesitatea dezvoltării unei politici prietenoase faţă de mediu, a subliniat Dendias, adăugând că Grecia este gata să sprijine România care va prelua preşedinţia organizaţiei.

Ministrul de externe al Bulgariei, Εkaterina Ζaharieva, a amintit că pe parcursul preşedinţiei bulgare, toate statele membre au semnat la Sofia pentru primirea Macedoniei de Nord în organizaţie, iar organizaţia este pregătită să primească această ţară, preconizându-se ca procedura de integrare să fie finalizată în timpul preşedinţiei române.

Ea a mai spus că faptul că s-a întâmplat ca cele trei state-membre OCEMN care sunt şi membre ale UE – Bulgaria, Grecia şi România – să prezideze succesiv organizaţia a contribuit la creşterea posibilităţilor de colaborare ale organizaţiei cu UE.

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că ţara sa se va concentra asupra obţinerii unei coeziuni şi mai mari între ţările organizaţiei. “Dacă reuşim să avem mai multă prosperitate economică, acest lucru va însemna că vom mai face încă un pas înainte spre a ne asigura că vom avea pace şi stabilitate în regiune”.

Secretarul general al organizaţiei, ambasadorul Michael Christidis, a subliniat că valoarea adăugată a acestei organizaţii este însăşi existenţa ei, întrucât pune în contact ţări diferite.

“După 20 de ani de activitate ca platformă de dialog şi înţelegere în regiune, dar şi pentru promovarea unor iniţiative şi planuri comune, care influenţează statele membre, este clar că situaţia din regiunea noastră, oricât de dificilă ar fi, are de beneficiat de pe urma existenţei şi activităţii OCEMN”, a spus Christidis.

Traducerea: Carolina Ciulu/rcostea

Sursa: RADOR

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele