KeysFin: Pentru România, impactul Brexit va fi marginal

90
2 minute de lectură

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va afecta în mare măsură economia românească, în condițiile în care Regatul Unit este al nouălea ca importanță partener comercial al României, totodată ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari zece investitori străini direcți în țara noastră, se arată într-o analiză a firmei de consultanță KeysFin.

Conform analizei „The BREXIT effect“, bazată pe datele din 2018 ale Ministerului Finanțelor Publice, în România există 1.600 de companii cu acționariat britanic. Aproximativ 1.300 dintre acestea au o pondere directă, majoritară a investițiilor britanice care depășește 50%. În 2018, cifra de afaceri a companiilor controlate direct și majoritar de investitori britanici a fost de circa 20 de miliarde de lei.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este însă contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ciuda unei probabilități minime pe care o acordăm acestui scenariu, o astfel de evoluție nefiind dorită de niciuna dintre părți, impactul la nivelul piețelor financiare ar putea fi unul major“, a explicat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, furnizor de soluții de business information.

Marea Britanie, 3% din comerțul internațional al României

Schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie au înregistrat în 2018 o creștere de 9%, comparativ cu anul 2017 și de 33% față de 2014. Astfel, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a ajuns la 4,6 miliarde de euro în 2018.

Marea Britanie este al 9-lea partener comercial al României și a 5-a piață de desfacere pentru exporturile locale, fiind în creștere în ultimii 5 ani cu peste 34%, la 2,9 miliarde de euro în 2018. Importurile din această țară au crescut și ele cu 31% față de 2014, la peste 1,7 miliarde de euro în 2018.

Totuși, deși țara noastră a înregistrat în 2018 cel mai bun rezultat în ceea ce privește evoluția balanței comerciale, cu un surplus comercial de 1,1 miliarde de euro (exporturi minus importuri), în raport cu Marea Britanie, valoarea comerțului dintre cele 2 state reprezintă doar 3% din totalul comerțului internațional al României. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele