UPDATE: Vom avea referendum în ziua alegerilor. Ce întrebare va alege Klaus Iohannis?

105
4 minute de lectură

Reprezentanții societății civile au declarat, marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis va convoca ”în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind ”nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

”Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (…) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezenta ”Inițiativa România.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru astăzi, la Cotroceni, consultări cu reprezentanţii societăţii civile cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Anunţul a fost făcut inițial de Elena Calistru, membru al organizaţiei Funky Citizens.

„Am primit (şi acceptat) o invitaţie de a participa la consultările Preşedintelui cu o parte din organizaţiile din societatea civilă cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Se întâmplă marţi, la Cotroceni. Aşa că am nevoie de inteligenţa voastră colectivă – voi cum simţiţi acest posibil referendum deodată cu europarlamentarele? Strică, ajută? Cum ar trebui să sune întrebarea?”, a scris, vineri, pe Facebook, Elena Calistru, reprezentanta organizaţiei Funky Citizens.

Reprezentanții magistraților, respectiv asociațiile profesionale și instituții judiciare, sunt invitați miercuri la discuții cu președintele Klaus Iohannis pe tema reformei justiției și a referendumului pe justiție, anunță, pe Facebook, judecătorul Cristi Danileț.

“Miercuri 27 martie, ora 17, Cotroceni: Reprezentanții magistraților (asociații profesionale și instituții judiciare) sunt invitați să aibă o discuție cu Președintele țării pe tema reformei justiției și a referendumului pe justiție. Voi participa și eu la întâlnire”, a scris, pe Facebook, judecătorul Cristi Danileț.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este ”aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, şi că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Şeful statului a mai spus că îşi doreşte ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”.

Ulterior, el a declarat la Sinaia că a început să reevaluez ideea unui referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiției”.

„Am început să reevaluez ideea unui referendum, fiindcă doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiției, își bate joc de țară și de români”, a afirmat, 
la Gala Premiilor TNL „Mircea Ionescu Quintus”, Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că a invitat deja, pentru începutul săptămânii viitoare, mulți români interesați cu care va avea consultări pe tema referendumului, deoarece își dorește un referendum bine organizat și bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele de bună credință și împreună cu românii.

„Avem acum posibilitatea să arătăm că așa nu mai merge, avem alegeri europarlamentare (…). Pentru a da românilor votul înapoi, am început să reevaluez ideea unui referendum”, a spus Iohannis, citat de Mediafax.

În acest moment, președintele României e “aproape” hotărât să organizeze referendumul, decizie care-l irită peste măsură pe Liviu Dragnea, președintele PSD.

Acesta a reacționat luni, într-o conferință de presă, spunând că: “abia îl aștept să organizeze referendum pe domnul Klaus Werner Iohannis! N-am avut discuție în CEX pe acest subiect, dar eu abia îl aștept. Va fi un prilej foarte bun pentru români să răspundă și la alte întrebări, ca de exemplu: câte case este nevoie să furi de la stat ca să ajungi președintele României? Este o întrebare. Sau câte zeci de dosare penale trebuie să-ți fie închise de prieteni ca să ai șanse la candidatura la prezidențiale? Adică genul acesta de întrebări. Sigur va fi un prilej serios de dezbatere pe teme de acest gen”.

Declic.ro a lansat o consultare online pentru a putea propune variante de întrebări la consultările cu președintele.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele