Kovesi, a doua rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE. Se va lua azi decizia finală?

156
Laura Codruța Kovesi, un procuror anticorupție care a speriat un regim politic
Laura Codruța Kovesi în fața unei noi runde de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru numirea procurorului șef european - Foto Wikimedia

Kovesi, despre discuțiile pentru șefia Parchetului European: Se negociază profesionalismul

Laura Codruța Kovesi a declarat că la a doua rundă de negocieri de miercuri, între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, se va discuta profesionalismul celui care trebuie să dețină funcția, menționând că și-a făcut treaba.

„Se negociază (la Bruxelles n.r.) profesionalismul celui care trebuie să dețină această funcție. Din perspectiva comisiei tehnice, am fost prima. În urma audierilor din Parlament, din nou, am fost prima. Aștept rezultatul acestor discuții dintre Parlament și Consiliu. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba. Am ieșit prima. Aștept rezultatul acestor negocieri”, a declarat Laura Codruța Kovesi, citată de Mediafax.

Fostul procuror șef a fost audiat azi de CSM în legătură cu două noi rapoarte realizate de Inspecția Judiciară, unde au fost discutate două acțiuni disciplinare pe numele ei.

Precizările vin în contextul în care a doua rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european va avea loc astăzi, la Strasbourg, după ce discuțiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără niciun rezultat.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele