Kovesi, adusă din nou în fața CSM de Inspecția Judiciară

956
4 minute de lectură

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este așteptată să se pronunţe miercuri pe două acţiuni disciplinare în cazul Codruţei Kovesi. Într-una dintre acțiuni e vizat şi Marius Iacob, care și-a dat demisia recent din funcția de adjunct al șefului DNA.

Potrivit programului afișat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), hotărârea Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este aşteptată miercuri, 27 martie, de la ora 10:00, anunță Mediafax.

Inspecţia Judiciară a demarat în 12 ianuarie 2018 o acţiune disciplinară în cazul Laurei Coduţa Kovesi.

Kovesi acuzată de inspectorii lui Netejoru de abateri disciplinare

Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului şef al DNA, constatată de inspectori, se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017.

“Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, spuneau inspectorii instituției conduse de Lucian Netejoru, într-un comunicat de presă dat publicității în luna ianuarie 2018.

Kovesi ar fi folosit “faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”, au reclamat inspectorii judiciari.

O altă încălcare a legii se referă la un e-mail trimis de procurorul şef, în care, spun inspectorii, “a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut acestora faptul că „există deja un cerc de suspecţi”, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

Încălcarea regulamentului de ordine interioară

De asemenea, Inspecţia Judiciară susţinea că Laura Codruţa Kovesi ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA, “care se referă la atribuţiile procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prevede că acesta : „urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei”, prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla într-o vădită stare de incompatibilitate”.

În cadrul acestei acţiuni este vizat şi procurorul Marius Iacob, care, între timp, a demisionat din funcția de adjunct al procurorului şef al DNA. El este acuzat că ar fi săvârşit abaterea disciplinară prevăzută de articolul care reglementează „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..” “constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.

Reamintim că luni, Laura Codruța Kovesi a fost găsită nevinovată de judecătorii Înaltei curți de Casație și Justiție în două cazuri aduse în instanță de Inspecția Judiciară.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele