La cât va ajunge euro peste 6 luni, potrivit analiștilor financiari

595
2 minute de lectură

Încrederea analiştilor financiari în economie a scăzut în luna iulie faţă de iunie, dar este peste nivelul din perioada similară a anului trecut, majoritatea anticipând deprecierea leului la 4,8358 în următoarele 12 luni şi o valoare medie a inflaţiei de 3,91%, transmite Mediafax.

În luna iulie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,7 puncte până la valoarea de 48,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 3,1 puncte, evoluţie datorată ambelor componente ale Indicatorului.

În ceea ce priveşte condiţiile curente, indicatorul a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte, până la valoarea de 56,4 puncte, iar faţă de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 3,4 puncte. În acelaşi timp, indicatorul anticipaţiilor a scazut cu 1,9 puncte până la valoarea de 44,1 puncte. Faţă de aceeași luna a anului anterior, indicatorul anticipațiilor a crescut cu 6,4 puncte.

Analiştii finanicari chestionaţi de CFA estimează în proporţie de 75% o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7857 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8358 lei/euro.

În plus, aproape 60% dintre participații la sondaj anticipează o majorare a ratei inflație, iar rata anticipata a inflație pentru orizontul de 12 luni (august 2020/august 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,91%.

În momentul realizării sondajului, rata inflaţiei era 3,84%.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economica în România pentru un orizont de timp de un an.


LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele