Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 octombrie “este un moment tragic pentru Europa”, declară președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol “El Pais”.
Șeful executivului european, care va renunța la postul său pe 31 octombrie, susține că Brexitul “merge împotriva simțului istoriei și al spiritului fostului om de stat britanic Winston Churchill care, la vremea sa, a pledat pentru Statele Unite ale Europei”.
“Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord” cu Londra, estimează totuși dl.Juncker, calificând drept “constructivă și parțial pozitivă” întâlnirea sa de luni de la Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.
“Nu împărtășesc ideea celor care cred că Johnson se joacă cu noi și cu el însuși. Eu cred că el încearcă să găsească un acord acceptabil atât pentru Parlamentul Marii Britanii, cât și pentru Parlamentul European”, spune el.
În acest interviu, dl Juncker și-a exprimat un regret: faptul că Comisia “a decis să nu intervină” în 2016, când Regatul Unit a organizat un referendum asupra apartenenţei sale la UE și aproape 52% din votanți s-au pronunţat în favoarea plecării.
Domnul Juncker evocă “o campanie de minciuni și fake news” înainte de acest referendum și adaugă: “la Comisie, am decis să nu intervenim, la cererea lui David Cameron (premierul Regatului Unit din 2010 până în 2016, ed.) și a fost o mare greșeală”.
Întrebat despre “criza din Catalonia”, dl.Juncker refuză “să comenteze procedurile judiciare în curs de desfășurare în Spania”, unde Curtea Supremă trebuie să-și dea verdictul la procesul liderilor separatiști judecaţi pentru rolul lor în încercarea de secesiune din 2017.
Însă liderul european aflat pe picior de plecare adaugă răspicat: “Nu sunt în favoarea unui naționalism stupid, pentru că nu duce nicăieri” .
“Acesta nu este un comentariu împotriva Cataloniei pe care o respect așa cum este ea astăzi”, s-a temperat el imediat, separatiștii de stânga și de dreapta fiind în fruntea acestei regiuni din nord-estul Spaniei cu o populaţie de 7,6 milioane de locuitori.
“Europa este un continent mic care pierde importanță economică și demografică”, pledează Juncker, “nu este momentul pentru regrupări naționaliste, ci mai degrabă pentru unirea popoarelor”.
Sursa: RADOR