Home Actualitate LA RAZON: UE aspiră la o influență mai mare în Orientul Mijlociu

LA RAZON: UE aspiră la o influență mai mare în Orientul Mijlociu

0
LA RAZON: UE aspiră la o influență mai mare în Orientul Mijlociu
Foto: Getty Images / Guliver
3 minute de lectură
Foto: Getty Images / Guliver

Bruxelles-ul nu are în vedere sancțiuni, dar se angajează să rezolve regional criza cu Teheranul

Pe 1 decembrie, Comisia Europeană prezidată de Ursula von der Leyen şi-a luat angajamentul că vocea Celor 27 se va face auzită mai clar într-un context internaţional tot mai agitat. Ca un botez al focului, noua Comisie, autointitulată “geopolitică”, depune mari eforturi pentru a deveni un arbitru al tensiunilor dintre Iran și Statele Unite, în timp ce încearcă să împiedice ca clubul comunitar să fie exclus din deciziile luate cu privire la situaţia tensionată din Libia. După ședința extraordinară a miniștrilor Afacerilor externe din cele douăzeci și opt de ţări membre, ca şi Iranul, Uniunea se străduiește să salveze acordul de neproliferare nucleară, pe care Josep Borrell a continuat să îl definească drept “element esențial” pentru stabilitatea regiunii, în ciuda a presiunilor Washingtonului și a anunțării de noi sancțiuni economice.

După ce Donald Trump a contribuit la escaladare violenței în regiune, UE se confruntă cu provocarea de a stabili o strategie alternativă fără a-l umili pe chiriașul de la Casa Albă. De aici şi moderaţia şi chiar asepsia atunci când vine vorba de calificarea morții generalului Qasem Suleimani după atacul american. Astfel, Borrell a subliniat că va căuta să implice Teheranul în dialog, având în vedere că soluția crizei “poate fi doar regională”. “Considerăm necesar să se discute cu toată lumea, fără a exclude pe nimeni. Nimic nu ne împiedică să căutăm o soluție regională”, a susținut Înaltul Reprezentant al UE.

Încercările de a reînvia acordul nuclear cu Iranul după abandonul Washingtonului în mai 2018 au fost o constantă a diplomației comunitare, în ciuda faptului că eforturile europene au fost modeste. Statele Unite au continuat să sugrume economia iraniană și Teheranul a răspuns prin încălcarea standardelor privind îmbogățirea de uraniu. Deși blocul comunitar a încercat să-și convingă companiile să continue investițiile în această țară și a pus în aplicare un mecanism de plată pentru a evita sancțiunile americane, acordul este în pericol terminal.

Bruxelles-ul continuă să spere că Iranul va continuă să colaboreze cu Organizația Internațională a Energiei Atomice (AIEA) și nu vor fi ridicate sancțiuni până când nu vor exista dovezi clare că Iranul încalcă limitele îmbogățirii cu uraniu.

Articol de Mirentxu Arroqui/Traducerea: Rodezia Costea/rcostea

Sursa: RADOR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here